Prima pagina

Pretul petrolului atinge un nou record, de aproape 140 dolari pe baril

16.06.2008, 17:31 20

Pretul petrolului a atins un nou record istoric, in apropierea valorii de 140 de dolari pe baril, avans produs de deprecierea dolarului, care a contrabalansat scaderea puternica generata de anuntul Arabiei Saudite privind majorarea productiei, transmite Reuters.

La ora 13:17 GMT, petrolul destinat pietei americane, cu livrare in iulie, era cotat in crestere cu 3,74 dolari, la 138,6 dolari pe baril, dupa ce, in aceeasi sedinta, a coborat cu pana la 1,40 de dolari/baril.

Pretul petrolului Brent, de la bursa din Londra, a crescut cu 3,05 dolari, la 138,16 dolari pe baril.

"Preturile au crescut puternic in trei minute. Datele nefavorabile privind productia prelucratoare au determinat deprecierea dolarului", a declarat Mike Wittner, analist pe sectorul energetic la Societe Generale.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a declarat, la sfarsitul saptamanii trecute, ca Arabia Saudita, cel mai important exportator de titei la nivel global, isi va majora productia pana la 9,7 milioane barili pe zi in iuli, iar acest fapt a dus la reducerea cotatiilor.

Acest volum ar reprezenta o crestere de 550.000 de barili pe zi, peste 6% fata de luna mai, si ar ridica exportul Arabiei Saudite la cel mai ridicat nivel din luna august a anului 1981, potrivit datelor guvernului Statelor Unite.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO