Prima pagina

Privatizarea: de-atatia consultanti nu se vad cumparatorii

25.07.2000, 00:00 13



Efectul politicii de privatizare prin intermediul consortiilor financiare internationale dupa programe convenite cu Banca Mondiala se va vedea la sfarsitul anului, atunci cand bancile de investitii vor spune daca exista sau nu investitori pentru cele 63 de intreprinderi din programul PSAL, cele mai importante societati ramase nevandute din portofoliul FPS.

Reusita acestui hei-rup al privatizarii prin corporatii straine va imprima trendul viitor al economiei romanesti: ori se va tot incerca, sisific, vanzarea mastodontilor, pana cand acestia se vor stinge de moarte naturala, ori vor fi plasati unor investitori care sa-i scoata din amortire.

Pana sa se apuce insa sa vanda, corporatiile n-au facut nici strategiile de vanzare ale societatilor. Surse oficiale din cadrul FPS spun ca termenul de depunere la Guvern a strategiilor de privatizare pentru cele 63 de companii va intarzia cu aproape o luna fata de data initiala, stabilita pentru jumatatea lunii iulie, asa incat si momentul scoaterii acestora la vanzare va fi amanat pentru sfarsitul anului.

"Majoritatea agentilor de privatizare la cele 63 de societati comerciale din programul PSAL nu au realizat evaluarile preliminare in concordanta cu termenii contractelor de consultanta", spun sursele citate

Vasile Olievschi, seful Unitatii de Management al Proiectelor (UMP) din cadrul Ministerului Transporturilor, crede ca, deocamdata, nu se poate estima cu certitudine cand si ce sanse sunt sa fie privatizate toate cele 63 de societati.

"Totul depinde de reactia pietei. Daca pentru o anumita intreprindere nu va exista un interes minimal, se vor relua procedurile", a mai spus el. Analistii economici resping insa declaratiile oficialilor din FPS si spun ca privatizarea prin intermediul bancilor de investitii este oricum o solutie mult mai buna decat vanzarea prin FPS.

"Problema ar fi ca oricat de mult s-ar stradui consultantii de privatizare sa gaseasca potentiali investitori, tot FPS in calitatea sa de proprietar va negocia vanzarea directa a intreprinderilor", spune Gabriela aendroiu, de la Creditanstalt.

De aceeasi parere este si analistul economic Dragos Negrescu: "Agentii de privatizare nu sunt vrajitori. Ei vor avea succes in functie si de disponibilitatea autoritatilor de a accepta conditiile de plata si de pret cerute de catre investitori. In principiu orice se poate vinde, depinde doar de cat esti dispus sa ajungi la un compromis". Ceea ce este valabil daca exista cumparatori.

Marius Manoiu, manager la Central Europe Trust, companie de care face parte din consortiul care ofera consultanta pentru privatizarea Alro Slatina si Alprom Slatina, Antibiotice Iasi si la inca doua pachete de cate 10 societati comerciale, spune ca intarzierea depunerii analizelor de privatizare s-a datorat unor situatii conjuncturale.

Alro este singura societatea din program care ar avea sanse sa fie vanduta fara probleme, restul fiind companii pe care fie ca FPS a mai incercat, in van, sa le vanda, fie ca nu au fost scoase la privatizare tocmai pentru ca nu existau cumparatori potentiali.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO