Prima pagina

Productia agricola ridica PIB pe primul semestru peste orice asteptari

Productia agricola ridica PIB pe primul semestru peste orice asteptari

Click pentru imaginea marita

02.09.2008, 20:06 16

Produsul Intern Brut a ajuns astfel la circa 53,3 mld. euro la jumatatea anului, trimestrul al doilea avand o contributie de aproape 30 mld. euro. Dinamica economiei in termeni reali a accelerat in trimestrul II la 9,3%, depasind estimarile analistilor, care incepusera deja sa vorbeasca despre riscurile unei incetiniri severe in ultima parte a anului si in primul semestru din 2009.
Nu in ultimul rand, au fost intrecute prognozele BNR, care anticipa o crestere de peste 8,2%. Desi ciclul de intarire a politicii monetare a inceput in toamna anului trecut, acumuland pana in prezent o crestere de dobanda de 3,25 puncte procentuale, influenta asupra cererii de consum nu este vizibila.
Economia a evoluat in contrast total cu economiile din zona euro, care semnalizeaza de mai multe luni o tendinta de incetinire. Exporturile, incurajate la inceputul anului de deprecierea leului, au reusit sa accelereze de la o luna la alta, avand probabil o contributie importanta la cresterea economica din semestrul I.
Si in Europa Centrala au aparut semne de franare a economiilor. In Polonia, economia a incetinit in trimestrul al doilea la 5,8% fata de 6,1% in trimestrul I, in principal din cauza declinului exporturilor determinat de intarirea zlotului. In acelasi timp, economia Cehiei a crescut cu 4,5% in trimestrul II fata de 5,1% in trimestrul I.
In Romania, varful de crestere din trimestrul al doilea se bazeaza probabil pe o prima contributie substantiala din partea sectorului agricol. Aceasta ar putea antrena si in trimestrul III o crestere economica de peste 9%, oricum superioara celei din trimestrul II (de 9,3%) si posibil chiar apropiata de 10%.
Si sectorul serviciilor, care aduce aproape 50% din PIB, a sustinut probabil performanta economica din semestrul I, stimulat de mentinerea unei dinamici solide a cererii de consum. De asemenea, cifrele INS sugereaza ca sectorul constructiilor a rezistat bine in ciuda temerilor privind o incetinire sau chiar o corectie a pietei.
Accelerarea cresterii economice nu poate decat sa ingrijoreze banca centrala, prin prisma presiunilor inflationiste pe care le antreneaza, cu atat mai mult cu cat in ultimul an a incercat sa obtina exact contrariul prin masurile de politica monetara. Accelerarea PIB a avut loc in contextul in care deficitul bugetar a trecut din mai de la excedent la deficit, urcand deja in iunie la 1,18% din PIB. In contextul unei toamne electorale, analistii si BNR se tem de posibile cheltuieli surpriza pe final de an, care sa duca deficitul foarte aproape de limita de 3% din PIB.
Deocamdata, analistii nu au intarziat sa califice aceasta crestere drept nesustenabila, atat timp cat s-ar baza pe sectoare precum agricultura - care a dovedit ca poate trece de la o extrema la alta din cauza vulnerabilitatii fata de conditiile climatice - sau constructiile, care de asemenea pot fi supuse unor factori sezonieri, depinzand inclusiv de piata creditului.
Banca centrala a dat inca din iulie verdictul de "supraincalzire" a economiei, insa de-abia trimestrul al patrulea ar putea aduce semne de "racorire" - mai degraba in industrie si constructii.
Totusi, ar putea persista efectele varfului de productie agricola, cu o contributie pozitiva la eforturile BNR de a readuce inflatia pe un trend de scadere.
Analistii considera putin probabil ca Romania sa ramana imuna la incetinirea economiilor din Vest, contaminarea urmand sa aiba loc mai degraba in prima jumatate a lui 2009. De asemenea, capacitatea autoritatilor de a gestiona o crestere atat de rapida in conditiile inflatiei in crestere si a deficitului extern substantial constituie un motiv de ingrijorare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO