Prima pagina

Productivitatea Rompetrol bate pe cea a Petrom

14.01.2004, 00:00 25

Grupul petrolier privat Rompetrol, condus de omul de afaceri Dinu Patriciu, estimeaza ca a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de 1,2 miliarde dolari, in crestere cu 20% fata de 2002.
Rezultatul obtinut de grupul Rompetrol reprezinta circa 60% din cifra de afaceri a principalului sau concurent, compania petroliera de stat SNP Petrom, potrivit reprezentantilor grupului.
Productivitatea Rompetrol a fost anul trecut de aproximativ 220.000 dolari pe angajat, la un numar de 5.600 de angajati, in timp ce productivitatea Petrom este de 33.000 dolari pe angajat, la un numar de aproximativ 60.000 angajati, mai sustin oficialii Rompetrol.
Conducerea Rompetrol a anuntat, in repetate randuri, ca va concura Petrom atat pe piata petroliera, cat si pe piata bursiera. In acest moment, Petrom este compania cu cea mai mare capitalizare de pe piata bursiera romaneasca, avand o valoare de piata de circa 1,7 miliarde dolari la o cifra de afaceri anuala de circa 2,2 miliarde dolari. Petrom este in curs de privatizare, sapte companii straine fiind asteptate sa depuna oferte finale pentru preluarea a 51% din actiunile companiei intr-o tranzactie estimata la 1 a€“ 1,3 miliarde dolari.
Rompetrol, care are listate nu mai putin de trei companii din grup pe piata de capital, a retras de pe piata Rasdaq compania fanion a€“ Rompetrol Rafinare Petromidia (rafinaria Petromidia) pentru a o lista la bursa.In momentul in care au fost oprite de la tranzactionare pe piata Rasdaq pentru o majorare de capital social, Petromidia avea o capitalizare de 164 milioane dolari la un pret de 75.000 lei/actiune.
De asemenea, Rompetrol SA (rafinaria Vega) are o valoare de piata pe Rasdaq de 46,2 milioane dolari, la o cotatie de 860 lei/actiune. A treia companie - operatorul de servicii petroliere Rompetrol Well Services este listata pe bursa, avand o valoare de circa 5,4 mil. $.
Grupul condus de Dinu Patriciu, actionarul majoritar al celei mai mari rafinarii de pe piata romaneasca - Petromidia, a transat la finele anului trecut problema datoriilor istorice ale Petromidia preluate in momentul privatizarii prin transformarea acestora in obligatiuni. Acestea, emise pentru o valoare de 603 milioane dolari la finele anului trecut, urmeaza sa fie rascumparate de grupul Rompetrol de la Finante in termen de sapte ani.Demersurile pentru listarea Petromidia la Bursa de Valori au fost amanate pana in prezent datorita situatiei incerte a datoriilor istorice ale Petromidia si gajului pe care il avea Autoritatea pentru Privatizare asupra actiunilor companiei.
Strategic, grupul Rompetrol s-a axat in ultimii ani pe o extindere regionala a operatiunilor sale in Balcani, extinderea retelei de distributie a carburantilor pe piata, respectiv modernizarea pe scara larga a rafinariei Petromidia. Rompetrol a mai infiintat la inceputul anului trecut compania Rompetrol Petrochemicals pentru operatiuni in domeniul petrochimic, pentru o extindere a activitatilor in perioada urmatoare si in acest domeniu.
In septembrie 2002, grupul petrolier austriac OMV a cumparat 25,1% din actiunile grupului Rompetrol BV, care este actionarul majoritar la toate companiile din Romania, in cadrul unei tranzactii estimate pe piata la peste 50 milioane dolari.
OMV mare nevoie de accesul la o rafinarie mare din zona pentru a-si putea acoperi reteaua de distributie a carburantilor in plina expansiune in statele din bazinul Dunarii. OMV, care are si o prezenta puternica pe piata benzinariilor, se afla pe lista investitorilor care sunt interesati de Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO