Prima pagina

Proiect de parc industrial de 20 mil. euro in nord-vestul Bucurestiului

14.05.2004, 00:00 12

Dupa ce imobilele de birouri si complexurile comerciale au luat crema investitiilor imobiliare in ultimii ani, a venit randul spatiilor industriale.
Chiar daca investitorii straini, cum este cazul belgienilor de la Liebrecht&au fost primii care au sesizat oportunitatile oferite de dezvoltarea unor ample parcuri industriale, romanii nu se lasa nici ei mai prejos. In urmatoarea perioada ar putea demara proiectul Bucharest Distribution Park, detinut de investitori romani, care va implica investitii de peste 20 de milioane de euro.
"Bucharest Distribution Park este situat in zona de nord-vest a capitalului , nordul si vestul fiind cele mai dezvoltate zone in ceea ce priveste spatiile industriale", spune Constatin Banu, directorul departamentului spatii industriale in cadrul companiei imobiliare Eurisko.
El spune ca elementul distinctiv al acestui proiect este realizarea unui terminal de containere. "In prezent acest lucru nu exista in Bucuresti, orasul fiind deservit din acest punct de vedere de cel amplasat tocmai la Constanta. In plus, linia de cale ferata integrata permite o usurare a activitatii pentru companiile care folosesc acest mijloc de transport mai ieftin pentru importul de produse si distributia pe teritoriul tarii", adauga Banu.
Proiectul, care acopera o suprafata de 27,5 hectare, cuprinde mai multe faze, a caror durata totala de execu?ie este  estimata la 3 ani.
"In prima faza, a carei constructie va dura aproape un an vor fi disponibile spatii de depozitare de peste 20.000 de metri patrati si terminalul de containere, alaturi de linia de cale ferata, valoare acestor investitii depasind 7 milioane de euro. In faza finala, investitiile vor depasi 20 de milioane de euro", explica Banu.
Tot in acest an a primit unda verde si un alt proiect de anvergura pe piata spatiilor industriale, Bucharest Logistic Center, o investitie de 40 de milioane de euro a grupului belgian Liebrecht&wooD, situat tot in zona de nord-vest a orasului, suprafata fiind, intr-o prima faza de 19 hectare pentru ca in functie de cereri sa ajunga la 44 de hectare. Centrul logistic va consta in 90.000 de metri patrati de depozite, cu un maximum de 30.000 de metri patrati pentru un depozit. Bucharest Logistic Center va oferi si aproape 5.000 de metri patrati pentru birouri.
In nordul si vestul Buucrestiului exista in diferite stadii de desfasurare si o serie de proiecte de dimensiuni mai mici, cu investitii situate in general pana la 5-7 milioane de euro, aparute ca urmare a cresterii numarului de grupuri internationale industriale, care au decis sa isi dezvolte afacerile in Romania, dar si cresterea afacerilor marilor companii existente deja pe piata.
"Este normal ca investitorii sa se indrepte spre segmentul industrial, pe masura ce in alte segmente ale pietei imobiliare oferta incepe sa se apropie de cerere. Pe piata spatiilor imobiliare cererea sufoca oferta. Practic, orice spatiu nou, de calitate, este absorbit imediat, de cele mai multe ori chiar inainte de a se finaliza. De altfel, daca un client vine la noi in acest moment si ne cere o suprafata de 5.000 de metri patrati sau chiar 10.000 de metri patrati nu avem ce sa ii oferim", explica Banu.
Alternativa, in aceste conditii este reprezentata de apelarea la spatii de depozitare vechi, care au o calitate foarte slaba, standardele dupa care acestea au fost construite fiind depasite, sau constructia unor spatii proprii de depozitare, ceea ce reprezinta o solutie costisitoare.
Chiriile pentru spatiile noi de depozitare s-au mentinut in general la nivelul ultimilor ani, la 4,5-5,5 euro pe luna. In ceea ce priveste spatiile de depozitare vechi, pretul la inchiriere a scazut anul trecut, potrivit unui  studiu al agentiei Colliers International de la 2,5-5 dolari pe metru patrat la 1,5-3 euro pe metru patrat.
ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO