Prima pagina

PSDR se pregateste sa treaca din barca puterii, in cea a PDSR

25.08.2000, 00:00 11



PSDR si PDSR ar putea incheia o alianta preelectorala peste doua saptamani, moment in care partidul condus de Alexandru Athanasiu ar parasi actuala coalitie guvernamentala. Anuntul a fost facut ieri, intr-o conferinta de presa, de catre presedintele formatiunii, Alexandru Athanasiu, care a adaugat ca in cazul realizarii aliantei, partidul sau va sustine candidatura lui Ion Iliescu la alegerile prezidentiale si o serie de personalitati, printre care si Adrian Severin, li se vor alatura.

"Ambele partide sunt atasate acelorasi obiective de integrare europeana, fac parte din aceeasi familie social-democrata si au viziuni economice apropiate", a spus liderul PSDR. Potrivit lui Athanasiu, in timpul discutiilor pe programe intre PSDR si PDSR au existat si divergente de opinii, care nu au vizat fondul, ci forma problemelor dezbatute.

Athanasiu a afirmat ca, la finalul discutiilor "tehnice", liderii celor doua partide si-au manifestat increderea ca in urmatoarele doua saptamani negocierile politice se pot finaliza si ca PSDR si PDSR pot forma o alianta preelectorala.

"In masura in care alianta se va realiza, desigur ca noi vom parasi imediat acutala coalitie guvernamentala", a precizat Athanasiu pentru Ziarul Financiar.

In cel doua spatamani care vor urma, PDSR si PSDR vor negocia in principal pozitiiile in viitorul guvern, precum si locurile din Parlament, potrivit lui Alexandru Athanasiu.

Potrivit lui Athanasiu, cele doua partide vor putea astfel sa formeze polul social-democrat, capabil sa castige alegerile parlamentare si prezidentiale, "asigurand componenta fundamentala a viitoarei guvernari".

"In orchestra politica nu e normal sa avem o suta de viori care sa interpreteze aceeasi partitura", a spus Athanasiu.

Raspunzand unei intrebari referitoare la modul in care o alianta cu PDSR ar afecta credibilitatea partidului sau, Athanasiu a raspuns ca "orice pionierat este blamat la inceput".

PSDR a obtinut, la alegerile locale din iunie, 2,27% din voturile exprimate pentru consilierii judeteni. Atuul PSDR este faptul ca este primul partid socialist din Romaia admis cu drepturi depline in International Socialista.

Datorita aliantei cu PSDR si a recomandarilor sale a reusit si PD sa devine membru in aceasta organizatie. In schimb, PDSR nu areusit sa treaca pana acum de aest prag. In toamna trecuta, PD i-a facut o recomandare pozitiva in fata Internationalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO