Prima pagina

Puscasi marini la ambasada americana din Kabul

11.12.2001, 00:00 23



Usama bin Laden le va cere fiilor sai sa il ucida in fata camerelor de luat vederi, ceea ce va declansa atacuri asupra unor obiective importante din Londra, Paris sau din Statele Unite, scria ieri "The Mirror". Fosta sotie a lui bin Laden, Sabiha, a declarat ca el le va ordona fiilor sai mai mari sa il impuste decat sa fie capturat.

Sabiha, in varsta de 45 de ani, a declarat ca "acesta va fi semnalul pentru un nou val de teroare. De data aceasta, tintele vor fi Capitoliul din Washington, Big Ben din Londra si Turnul Eiffel din Paris".

Ea a afirmat ca ben Laden, seful al-Qaida, despre care se relateaza ca ar mai avea in subordine circa 1.000 de oameni fideli, se afla acum prin padurile Afganistanului, dupa ce a fost scos din tunelurile si pesterile de la Tora Bora.

@Un convoi militar american de tancuri se indreptat ieri spre Kandahar, al doilea oras din Afganistan, situat in sud, a afirmat agentia Afghan Islamic Press (AIP). Convoiul militar american a fost protejat de avioane care survolau zona.

@Puscasi marini americani s-au instalat ieri la ambasada americana din Kabul, inchisa din 1989, si au postat saci cu nisip si puncte de paza pe acoperisuri.Puscasii marini erau vizibili pe acoperisurile cladirii diplomatice, in spatele sacilor cu nisip si a pustilor-mitraliera.

Altii patrulau in curtea ambasadei, situata in cartierul diplomatic al capitalei afgane, Wazir Akhbar Khan. Unii dintre soldatii americani purtau casti, altii aveau caciuli negre de lana. Toti erau inarmati cu pusti M-16.

@Un partid islamist pakistanez a solicitat ieri Statelor Unite, sa isi retraga, imediat, trupele de pe teritoriul Pakistanului, ca urmare a infrangerii totale a talibanilor din Afganistan.

"Guvernul taliban a cazut, iar marionetele Statelor Unite au preluat puterea in Afganistan", a declarat Ghafoor Haideri, secretarul general al Jamiat Ulema-e-Islam (JUI), in timpul unei conferinte de presa.

"Pakistanul ar trebui sa ceara acum Statelor Unite sa evacueze aeroporturile noastre si sa-si retraga trupele", a adaugat acesta.

Haideri a subliniat ca presedintele pakistanez, Pervez Musharraf, a "promis ca americanii se vor retrage de pe teritoriul nostru, in mai putin de o luna, dupa incheierea razboiului, dar nu se mai spune nimic despre plecarea lor".

Liderul JUI, care a organizat in Pakistan miscari de protest fata de operatiunile americane asupra Afganistan, efectuat de pe teritoriul Pakistanului, a declarat ca mentinerea trupelor americane in bazele pakistaneze reprezinta un "pericol" pentru securitatea tarii.



La trei luni de la atentatele din 11 septembrie, societatea americana este inca marcata de tragicele evenimente, chiar daca a gasit in sine puterea de a le face fata.

Pentru totdeauna, in imaginarul colectiv american va exista un "inainte" si un "dupa" 11 septembrie, explica Larry Sabato, politolog la Universitatea din Virginia.

"Este vorba de faptul ca lucruri despre care nici nu gandeam ca se pot intampla au avut loc si, mai mult decat atat, ele se pot produce din nou. Ne-am pierdut sentimentul de invulnerabilitate si inocenta. Cand miturile unei tari se sfarama in acest mod, nimic nu mai poate fi la fel", spune politologul american.

Pe strazile din Washington si New York oamenii s-au intors la ocupatiile lor. Razboiul din Afganistan nu reprezinta aici decat un ecou indepartat, repede inabusit de vacarmul circulatiei si zgomotul conversatiilor.

Ca si atacul japonez de la Pearl Harbour (1941) sau asasinarea lui John F. Kennedy (1963), "11 septembrie" va deveni un punct de referinta in memoria nationala, spune Larry Sabato.

"Primul eveniment ne-a fortat sa intelegem ca trebuie sa devenim o putere mondiala. Al doilea, ca nimic nu poate fi sigur, nici macar viata unui presedinte. 11 septembrie ne-a dovedit ca nimic nu este etern, nimic nu garanteaza perenitatea lucrurilor", continua politologul.

Larry Sabato considera ca societatea americana traieste in plina schizofrenie colectiva.

"Pe de-o parte incearca sa revina la o viata normala, dar pe de alta se stie ca in fiecare zi oricine ar putea primi o scrisoare contaminata cu antrax sau ca poate deschide televizorul si vedea un avion prabusit peste un monument sau afla ca armata este in razboi", explica el.

"Aceasta incercare de intoarcere la normalitate nu este nimic mai mult decat aceasta: o incercare, la limita deziluziei", incheie el.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO