Prima pagina

Putin sprijina Chisinaul in problema Transnistriei

18.04.2001, 00:00 20



Presedintele comunist al Republicii Moldova, Vladimir Voronin, a afirmat ieri ca a obtinut, luni, la Moscova, in urma intrevederilor cu Vladimir Putin, sustinerea Rusiei in doua dosare cruciale pentru tara sa - Transnistria si energia.

Aceasta a fost prima vizita a presedintelui moldovean in capitala rusa de la alegerea sa in functie, pe 4 aprilie. Voronin, care a vorbit in limba rusa, a declarat cu vizibila satisfactie ca a obtinut "toate garantiile" ca Rusia va ajuta Republica Moldova sa reglementeze aceste doua probleme.

Cu toate acestea, presedintele rus Vladimir Putin a dat dovada de mult mai multa retinere decat omologul sau in dosarul economic.

"In masura in care va fi posibil, Rusia va incerca sa acorde in continuare ajutor economic Moldovei pentru ca aceasta sa-si poata atinge obiectivele pe care si le-a fixat", a declarat Putin, care a recunoscut "importanta dificultatilor economice" cu care se confrunta Republica Moldova.

Aceasta tara, cea mai saraca din Europa si dintre toate republicile din Comunitatea Statelor Independente, dupa cum a afirmat si Voronin, depinde, in mare parte, de Rusia, in aprovizionarea cu energie.

In schimb, sustinerea a fost mult mai marcata in privinta Transnistriei, teritoriu separatist rusofon, care s-a desprins de Republica Moldova (locuita, in majoritate, de vorbitori de romana) in 1990 si a fost teatrul unui conflict sangeros in 1992.

Armata rusa a intervenit atunci pentru a pune capat confruntarilor, iar in prezent aproximativ 2.500 de militari rusi se afla in continuare stationati in Transnistria.

"Rusia apreciaza ca poate juca un rol pozitiv in reglementarea problemei Transnistriei", a confirmat Putin jurnalistilor dupa ce a semnat cu omologul sau moldovean o declaratie comuna.

Voronin a spus ca fortele ruse vor ramane in Transnistria pana ce vor fi evacuat enorma cantitate de arme acumulata in epoca sovietica in regiunea separatista.

"Atat timp cat in Transnistria va mai ramane un glont, trebuie sa existe cineva care sa-l pazeasca, altfel armele vor cadea in mainile oricui", a declarat presedintele moldovean.

Retragerea sau distrugerea acestor arme de catre rusi este prevazuta teoretic sa aiba loc pana la sfarsitul anului 2002, conform unui acord incheiat sub egida OSCE, in 1999, la Istanbul.

Doar o foarte mica parte din cantitatea de arme a parasit Transnistria, separatistii rusofoni opunandu-se scoaterii armelor din teritoriu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO