Prima pagina

"Politica de curs, pasiunea vietii mele"

12.11.2001, 00:00 9



Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, sustine ca pasiunea vietii sale este politica de curs de schimb valutar, aceasta fiind si tema lucrarii sale de doctorat.

Isarescu a preluat conducerea Bancii Nationale in 1990, cand cursul oficial era de 22 lei/dolar. Acum, cursul calculat de BNR a ajuns la 30.204 lei/dolar.

BNR cauta pentru anul viitor un punct de referinta pentru cursul leului, in perspectiva raportarii acestuia numai la euro, dupa 2003. BNR are de ales din trei variante - dolarul, euro sau un cos compus din dolar si euro, excluzand solutia unui curs fix, ancorat de cos sau de una din cele doua valute.

Dificultatea alegerii vine in primul rand din cauza ca BNR are nevoie de o politica prin care sa poata asigura un echilibru intre obiectivul de reducere a inflatiei si cel de mentinere sub control a deficitului de cont curent.

"Romania nu este pregatita de ancorarea cursului, respectiv de un curs fix, pentru ca nu suntem siguri de balanta de plati. Din cauza persistentei problemelor structurale in economie, nu suntem pregatiti sa depasim faza de curs flotant administrat", afirma Mugur Isarescu, guvernatorul BNR.

El nu are inca raspuns la intrebarea daca mai e cazul ca Romania sa treaca prin faza unui curs de schimb predictibil, inaintea introducerii euro ca unic punct de referinta pentru cursul leului. "Nu eliminam insa ideea unui aranjament intermediar", spune guvernatorul BNR.

"Putem sa mentinem actualul sistem si sa lasam cursul complet liber in 2003-2004, dupa ce expira si actualul acord stand-by cu FMI", mai spune Mugur Isarescu, adaugand ca, din punctul de vedere al BNR, "cel mai simplu ar fi sa trecem direct la euro".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO