Prima pagina

RAEF si-a scos banii de sapte ori din afacerea cu GE

01.06.2006, 00:00 24

Fondul Romano - American de Investitii (RAEF) si-a scos de sapte ori banii investiti in cele trei societati de servicii financiare vandute catre General Electric (GE). Cea mai mare parte a acestor bani va fi directionata catre noul fond regional administrat, Balkan Accession Fund, care are in plan noi achizitii. RAEF va incasa peste 100 mil. euro din aceasta afacere.

"In urma acestui deal, RAEF si-a scos banii investiti de aproape sapte ori. Cu exceptia a 10 - 15 mil. euro care vor merge in investitii existente, aproape toti banii vor fi investiti in afaceri noi direct sau indirect prin Balkan Accession Fund (noul fond regional administrat de RAEF - n.r.). Ne intereseaza sectoare precum servicii financiare la un nivel regional, retail, servicii de logistica si distributie, FMCG, servicii medicale si IT & C. Spre deosebire de alte investitii de pana acum, nu suntem interesati atat de mult de proiecte greenfield, cat mai ales de achizitii", a comentat pentru ZF Horia Manda, senior vicepresident si chief investment officer la Fondul Romano - American de Investitii.

Potrivit acestuia, o parte substantiala a banilor din tranzactie va merge in Balkan Accession Fund, unde urmeaza sa fie investite 40 mil. euro, care va avea la dispozitie astfel peste 100 mil. euro. Unele fonduri din afacerea cu GE vor fi investite in proiecte din domeniul eficientei energetice sau de asset management (administrare a investitiilor).

"Pe termen lung, toti acesti bani vor fi pusi intr-o fundatie cu scopuri caritabile", mai spune Manda.

GE Money, divizia internationala de investitii a gigantului american, a anuntat ieri oficial achizitia pachetelor detinute de Fondul Romano - American de Investitii (RAEF) la societatea de leasing Motoractive, compania Ralfi (care ofera credite de consum sub marca Estima Finance) si Domenia Credit.

Gigantul american a incheiat un contract si pentru achizitia pachetului de 20% detinut de DoMo Retail la Ralfi si estimeaza incheierea de acorduri similare cu ceilalti actionari minoritari din Motoractive si Domenia Credit - Banca Europeana pentru Reconstructie si DEG - Germania.

Valoarea totala a tranzactiei este estimata la 140 mil. euro (178 mil. $) si urmeaza a fi finalizata cel mai probabil pana in trimestrul al treilea al acestui an.

Din pachetul de companii vandute de RAEF catre GE, valorile ofertelor pentru Motoractive si Ralfi au fost aproape egale, afirma surse de pe piata.

RAEF a dezvoltat de la zero aceste companii, unde detinea 60% din Domenia Credit, restul fiind impartit in mod egal de catre BERD si DEG - Germania, 80% din Ralfi, unde celalalt actionar este DoMo, respectiv 78% din Leasemart (compania ce detine Motoractive), diferenta apartinand DEG.

Un alt vanzator in aceasta tranzactie este lantul de retail DoMo.

Banii din aceasta tranzactie vor fi folositi in cea mai mare parte pentru extinderea din acest an a lantului DoMo in Romania si in Bulgaria, unde avem un parteneriat cu retailerul german Kaufland, spune Lorand Szarvadi, director general al DoMo Retail.

Cumparatorul, GE, isi intareste pozitiile de pe piata romaneasca.

Gigantul american, cu cel mai diversificat portofoliu din lume si a doua companie din lume dupa valoarea de piata, a intrat in Romania discret la inceputul anilor ''90.

"Noi am identificat sectoarele in crestere ale economiei romanesti, care se potrivesc portofoliului nostru. Ne uitam la orice deal de pe piata si daca se potriveste strategiei noastre de crestere, mergem inainte", afirma Dan Ionescu, director regional al GE pentru Europa de Sud - Est.

Oficialii GE au anuntat inca de anul trecut ca sunt interesati de intrarea pe piete cu un mare potential de dezvoltare, printre care sectoare precum consumer finance (credite de consum), infrastructura sau real estate.

GE s-a numarat anul trecut printre ofertantii pentru achizitia Credisson, companie de consumer finance preluata de Cetelem, divizie a francezilor de la BNP Paribas.

Achizitionarea celor trei companii de catre GE Money constituie cea de a doua investitie de anvergura a GE in Romania.

Compania Genpact, detinuta in proportie de 40% de GE, a anuntat anul trecut amplasarea unui Centru de Servicii pentru Afaceri si Solutii Tehnologice la Bucuresti - un proiect in valoare de 80 mil. $ (67 mil. euro). Numai acest proiect, care ar urma sa ofere servicii de afaceri clientilor corporatisti ai GE, ar urma sa creeze peste 1.500 de locuri de munca.

GE Money a cunoscut o crestere puternica in Europa in ultimii zece ani. In prezent are operatiuni in 23 de tari europene cu o valoare a activelor de aproximativ 60 de miliarde de dolari. In Europa Centrala si de Est, GE Money detine in prezent banci si ofera servicii financiare pentru consumatorii din Polonia, Ungaria, Republica Ceha, Slovacia, Rusia si Turcia.

In Romania, grupul american a avut o participatie minoritara la Bancpost, pe care a vandut-o ulterior catre actionarul majoritar, grupul elen Eurobank EFG.

GE cumpara anual din Romania produse ale companiilor locale in valoare de 50 - 60 mil. $ (circa 45 - 50 mil. euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO