Prima pagina

Raiffeisen vrea peste 100 mil. euro de pe pietele externe

05.08.2004, 00:00 6

Raiffeisen Bank Romania, a treia banca din sistem, se pregateste sa contracteze un imprumut sindicalizat de 100 - 150 de milioane de euro de pe piata internationala pentru a putea sustine strategia de crestere agresiva stabilita pentru acest an, spun surse de pe piata bancara.
Discutiile pentru obtinerea imprumutului vor incepe in toamna, in prezent derulandu-se procedurile pentru desemnarea bancii care va fi lead arranger (liderul sindicatului de banci care va imprumuta), afirma sursele citate.
De pozitia de lead arranger sunt interesate mai multe banci internationale, printre care Alpha Bank si Deutsche Bank, conform informatiilor de pe piata bancara.
Banii obtinuti prin creditul sindicalizat vor fi folositi pentru finantarea cresterii activelor Raiffeisen Bank Romania, care si-a propus sa devina la inceputul anului viitor a doua banca din sistem dupa BCR, depasind Banca Romana pentru Dezvoltare - Groupe Societe Generale (BRD).
La sfarsitul anului trecut, BRD detinea o cota de 13,4% din totalul activelor din sistemul bancar romanesc, cu 1,9 miliarde euro, iar Raiffeisen una de 7%, cu 1 miliard de euro. Conform ultimilor informatii, neoficiale, Raiffeisen a crescut in cursul acestui an pana la 10% iar BRD a scazut spre 12%.
Oficialii Raiffeisen nu au dorit sa comenteze pe marginea informatiilor privind creditul sindicalizat insa nu au negat posibilitatea de a folosi aceasta metoda de finantare.
"Asa cum am mentionat la inceputul anului, vom finanta cresterea pe partea de active atat din depozite, care au avut o evolutie buna pana in prezent, cat si printr-o emisiune de obligatiuni (deja realizata) sau printr-o iesire pe pietele internationale, probabil prin intermediul unui credit sindicalizat", a declarat Corina Vasile, director de comunicare al Raiffeisen Bank Romania.
Pentru a putea ajunge pe locul doi in piata, Raiffeisen si-a propus pentru acest an o crestere a activelor de minim 50%, adica 500 de milioane de euro, de la 1 miliard de euro la sfarsitul lui 2003.
Pentru a-si atinge tinta, banca a folosit masiv in acest an, pe langa depozitele atrase, surse externe de finantare: o majoare de capital de 42 milioane de euro la inceputul anului, o emisiune de obligatiuni in valoare de 1.380 de miliarde de lei (34 milioane euro) in luna iunie, o alta majorare de capital de 44 milioane de euro care s-a incheiat de curand. Daca la acestea se va adauga si creditul sindicalizat de pe piata internationala, banca va depasi nivelul de 250 de milioane de euro la capitolul finantare externa in 2004.
Cresterea Raiffeisen de anul acesta a fost agresiva atat la nivelul creditelor acordate persoanelor fizice cat si la capitolul corporate sau imprumuturi acordate statului roman. Raiffeisen si banca de investitii americana Bear Stearns finanteaza primul tronson din autostrada Bechtel.
Nevoia mare de finantare a bancii este data de diferenta substantiala dintre termenele creditelor acordate (majoritatea pe termen lung) si resursele de finantare, cu scadente pe termen scurt (2 - 3 ani).
De curand, in afara de anuntarea intentiei de a depasi BRD in topul bancilor, Raiffeisen a mai lansat o provocare pe piata romaneasca. Oficialii bancii au declarat ca Raiffeisen intentioneaza sa participe la privatizarea CEC, ce urmeaza sa fie demarata in toamna acestui an.
CEC detinea la sfarsitul anului trecut o cota de 6,7% din activele sistemului bancar romaneasc, fiind depasita in clasament in 2003 chiar de Raiffeisen.
Desi a facut deja un efort foarte mare in procesul de restructurare a Bancii Agricole, achizitionata in 2001, grupul austriac a anuntat ca este pregatit sa se lupte pentru preluarea CEC de la statul roman.
Cresterea puternica a Raiffesen a inceput dupa preluarea Bancii Agricole, austriecii investind puternic in retea, echipamente informatice, training, imagine si in atragerea de clienti. Raiffeisen a depasit treptat celelalte banci straine care opereaza pe piata romaneasca - ABN Amro, ING, HVB sau Citibank.
Strategia bancii pe termen mediu este una orientata mai mult catre cota de piata decat catre profit.
La inceputui acestui an, si Banca Comerciala Romana (BCR) a atras de pe piata financiara internationala un imprumut sindicalizat de aproximativ 200 milioane de dolari. Operatiunea a fost intermediata de un consortiu format din Bank Austria Creditanstalt AG, Citibank, Erste Bank si Raiffeisen Zentralbank.
laurentiu.ispir@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO