Prima pagina

Regele video a murit! Traiasca succesorul DVD!

15.05.2003, 00:00 40

Fara regrete. Asa se despart romanii de videorecordere. Pentru prima oara, anul acesta, vanzarile de DVD-playere vor fi mai mari decat cele de aparate VHS
Iubit, daca nu divinizat in anii '80, recorderul VHS, mai cunoscut sub numele popular "video" se pregateste sa se retraga. Locul lui in fanteziile casnice ale romanilor e luat de mai modernul DVD, un format care iti poate aduce in casa calitatea ecranului de cinematograf, asta daca esti pregatit sa contribui financiar la profitul producatorilor.
La numai trei-patru ani de la intrarea pe piata romaneasca, DVD playerul a ajuns la un numar egal din punct de vedere al vinzarilor de aparate VHS. Aceasta in conditiile in care oferta legala de filme sau muzica pe DVD e, in medie, de 3 ori mai scumpa decat echivalentul pe banda magnetica VHS.
De altfel, zilele VHS-ului sunt numarate, avand in vedere ca DVD-ul (Digital Video Disk sau Digital Versatile Disk) a ajuns sa isi depaseasca in vanzari "fratele" mai in varsta, VHS.
Daca anul trecut s-au vandut in Romania in jur de 20.000-25.000 de DVD-playere (aparate care redau discurile DVD) , in acest an piata va depasi 30.000-35.000 de unitati, ceea ce inseamna mai bine de 7 milioane de euro. Aceasta in conditiile in care anul acesta, preturile au scazut in medie cu 30%.
"De la un an la altul cresterea vanzarilor de playere DVD a fost de 3:1 si chiar 4:1, ceea ce arata o piata emergenta si care are un potential foarte important. VCR-urile  (videocasetofoanele cu inregistrare - n. red) au ramas, in ultimii doi ani, la un nivel stationar de vanzari, ceea ce arata destul de clar (mai ales pe o piata nesaturata, cum este cea din Romania), ca vorbim de o "tehnologie a trecutului", prin comparatie cu DVD-ul" crede Marius Ghenea, director general al retelei Flanco.
Mai mult, trendul va continua si in acest an."In 2003 vanzarile de videocasetofoane vor fi cam tot la acelasi nivel, in timp ce DVD-urile ar putea aduce cresteri de 50%", crede Petronius Secareanu, director general al diviziei Consumer Electronics la Philips Romania.
Reprezentantii retelei de magazine Altex sunt si mai drastici. "Vanzarile de  VCR-uri vor scadea pana la disparitie, mai ales ca au inceput sa se vanda DVD-recordere (cu inregistrare - n.red)" crede Dan Ostahie, director general Altex.
Pe segmentul de recordere, adica aparate cu inregistrare, va avea loc urmatoarea confruntare intre tehnologiile DVD si VHS, dupa ce pe segmentul playere (aparate cu redate), DVD-ul a luat cu succes locul VHS pe rafturile magazinelor si implicit in casele romanilor. Avantajul este, in segmentul de recordere de partea VHS, cel putin pentru moment.
Pretul unui DVD-recorder este, crede Ghenea, inca prohibitiv pe piata - "aproape 1.000 de euro pret de raft", adica de aproape 10 ori mai mult decat un VCR. "Utilizatorii folosesc in proportie de 90% VCR-ul doar pentru redare, nu si pentru inregistrare" adauga reprezentantul Flanco.
In aceste conditii, unul dintre concurentii VCR ar putea fi nu recorderul DVD, ci playerul DVD care este situat in acest moment la acelasi nivel de pret cu VCR.
"In momentul in care va scadea pretul la DVD Recorder, cu siguranta ca el va lua locul VCR. Din totalul echipamentelor video vandute de noi, 80% au la baza tehnologia DVD iar 20% sunt VCR-uri", spune Nicolae Dumitrescu, director de vanzari al retelei de magazine Sony Center.

Filmele DVD pirat, motorul pietei de DVD-playere
Ca si in cazul celorlalte produse electronice, precum televizoare sau echipamente audio, vanzarile de DVD-uri sunt puternic polarizate."Factorul decisiv este pretul", crede Ostahie, astfel ca modelele entry-level sunt printre cele mai cautate pe piata.
Cu toate acestea, marci precum Philips, Sony sau Panasonic au la randul lor cote importante pe piata. "Exista si clienti care platesc un premium, doar pentru a avea un anumit brand", conchide Ghenea.
Formatul DVD ofera o calitate a imaginii dubla ca numar de linii si un sunet impecabil.
Cresterea numarului de aparate DVD vandute a adus dupa sine si o extindere a numarului de titluri de filme pe DVD lansate pe piata romaneasca, si invers.

Piata se apropie de 1 mil. euro
In prezent, spun jucatorii din piata, se vand cam 40.000 de DVD-uri pe an, ceea ce inseamna ca piata se apropie de 1 milion de euro. Mai este insa mult pana se va ajunge la volumul de vanzari al casetelor video: 140.000-150.000 de unitati. Trendul este de crestere a DVD-urilor.
"Anul trecut a fost pentru prima data cand vanzarile noastre de filme pe DVD le-au depasit pe cele de casete video" a declarat Bogdan Stratula, administrator Pro Video, companie care  reprezinta in Romania Warner Bros.In acelasi timp, piata "gri", adica discurile pirat intrate pe cai ilegale in tara continua sa se dezvolte, beneficiind de pe urma numarului tot mai mare de aparate DVD vandute, fie playere, fie recordere. "Aceasta piata este insa mult mai greu de estimat, deoarece exista doua filiere. Sunt pe de o parte produsele realizate in China, care sunt foarte proaste calitativ, si cele realizate in Rusia sau Ucraina care sunt foarte bine realizate", adauga Stratula. Daca un film pe DVD original costa mai bine de 20 de euro, un produs pirat este de patru-cinci ori mai ieftin."Pana la un punct, o oferta mai bogata de continut, fie el si piratat (mai ales in conditiile in care canalele oficiale si legale nu ofera o selectie satisfacatoare) incurajeaza vanzarile de echipamente DVD; de la un moment insa, aceste canale paralele pot exercita un efect de bumerang pentru vanzarile de DVD-uri, asa ca ele ar trebui controlate atent", este de parere Marius Ghenea, director general al retelei de magazine de produse electronice Flanco.Potrivit acestuia, piata romaneasca de profil se afla in fata unui cerc vicios: "Clientii ar dori sa cumpere titluri, insa acestea sunt relativ scumpe si putin variate; comerciantii ar aduce mai multe titluri, pentru a putea obtine preturi si conditii mai bune de la furnizori, insa le e teama ca nu vor reusi sa vanda suficiente produse pentru a justifica achizitii mai mari".Cu toate acestea, in ultima perioada filmele pe DVD au ajuns chiar si in centrele de inchirieri, unde sunt foarte solicitate, desi pretul de inchiriere este mai ridicat decat in cazul casetelor video."Degeaba aduceam acum doi-trei ani filme pe DVD daca nu exista piata de astfel de aparate in Romania", spun reprezentantii Transglobal Media, companie care detine reteaua de magazine Hollywood Music&Film. "La momentul respectiv, daca aveam spre exemplu 1.300 de titluri pe casete VHS, pe DVD erau disponibile doar 150-200 dintre acestea. Acum insa, raportul dintre numarul de titluri pe DVD si pe VHS tinde sa se apropie de 1".In cazul Pro Video, pentru fiecare titlu pe caseta video este disponibil, spune Stratula, si unul pe DVD. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO