Prima pagina

Revolutie fiscala: cota unica de 18% la impozitul pe venit

25.08.2003, 00:00 14

Guvernul intentioneaza introducerea unei cote unice de impozitare a venitului global pentru persoanele fizice, care cel mai probabil va fi de 18%, potrivit unor surse guvernamentale. In prezent, cotele de impozitare urca de la 18% pana la 40%.
Cota unica de impozitare ar urma sa fie legiferata prin proiectul noului Cod Fiscal, care se va discuta in aceasta saptamana in sedinta de guvern.
"Exista trei variante de cod fiscal. Din calcule reiese ca aplicarea unei cote unice de 18% ar avea un efect asupra veniturilor bugetare de doar 300 miliarde de lei, si este foarte probabil sa fie adoptata aceasta varianta", afirma sursele citate. 
Introducerea acestei cote unice de impozitare la un nivel atat de jos este acum pusa in balanta din punct de vedere electoral in analizele oficialilor guvernamentali cu renuntarea la pachetul de deduceri fiscale proiectat.
Finantele anuntasera ca in noul Cod Fiscal vor fi cuprinse reglementari privind deducerea cheltuielilor cu dobanda la creditul ipotecar contractat pentru locuinta de domiciliu, cu primele de asigurare pentru locuinta, contributiile la schemele facultative de pensii ocupationale si pentru asigurarile private de sanatate, precum si cheltuielile cu reabilitarea termica si amenajarea locuintei.
Conform surselor citate, impactul electoral ar fi mai mare in cazul  adoptarii unei cotatiei unice de 18%.
La un calcul sumar, pentru un venit brut de 20 milioane de lei lunar,  aplicarea unei cote de impozit de 18% si nu de 40% inseamna o crestere a venitului net de la 12 la 16,4 milioane lei. Treptele de impozitare sunt acum la 18%, 23%, 28%, 34% si 40%, ultima treapta fiind pentru veniturile brute de peste 11, 6 mil. lei.
Dar de fapt autoritatile bat in alta parte prin aceasta reducere.
Masura ar fi un impuls pentru companii de a declara salariile angajatilor la adevarata lor valoare, astfel incat contributiile de asigurari sociale, cele pentru sanatate si somaj sa fie platite. Astfel ar fi scoase la lumina salariile suplimentare platite la "negru", sau macar suplimentele de venituri neincadrate ca salarii. Din cauza taxelor mari, foarte multe companii prefera plata unor salarii minime cu toate taxele aferente si plata unor venituri suplimentare prin alte metode.  
Decizia ar insemna alinierea la o tendinta din ce in ce mai raspandita in lume.
Rusia, Estonia si Lituania au mers chiar pana la aplicarea unei cote unice de impozit pe venit, in conditiile in care se confruntau cu o evaziune de proportii, mai ales prima dintre ele.
Dintre tarile Europei Centrale si de Est mai aplica o cota maxima de impozit de 40% Ungaria si Polonia, insa de la un nivel de venit de patru ori mai mare decat in Romania in cazul Poloniei.
In Franta si Olanda sunt practicate cote maximale de peste 54%, respectiv 52%, aplicate insa de la 43.000 euro in sus, adica un nivel de venit de 11 ori mai mare fata de plafonul de impozitare maxima de acum din Romania.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO