Prima pagina

Rezervele valutare ale BNR au urcat in ianuarie cu 245 mil. euro, la 25,5 mld. euro

01.02.2008, 12:26 15

Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au urcat, in prima luna a acestui an, cu 245 milioane de euro, la 25,5 miliarde de euro, comparativ cu decembrie 2007, potrivit datelor publicate astazi de banca centrala.

Potrivit comunicatului BNR, cresterea rezultatelor a fost rezultatul urmatoarelor operatiuni:

Intrari de 1,04 miliarde de euro, reprezentand modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale, venituri din administrarea rezervei internationale si altele.

Iesiri de 794 milioane euro, reprezentand plati de rate si dobanzi scadente la datoria publica externa directa si garantata de Ministerul Economiei si Finantelor, plati din contul Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de bancile comerciale si altele.

Rezerva fizica de aur s-a mentinut la 103,7 tone, dar in conditiile evolutiilor preturilor internationale, valoarea acesteia a crescut la 2,07 miliarde de euro, ceea ce face ca rezervele internationale ale Bancii Nationale a Romaniei (valute plus aur) sa se situeze la 27,62 miliarde euro.

Pana la sfarsitul anului 2008, platile scadente in contul datoriei publice externe directe si garantate de Ministerul Economiei si Finantelor insumeaza 1,79 miliarde de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO