Prima pagina

Romania ocupa locul 108 in topul celor mai bogate state ale lumii

29.04.2004, 00:00 77



Romania a reusit sa depaseasca Namibia si Columbia in topul celor mai bogate state ale lumii, insa a ramas in afara primelor 100 de pozitii, conform raportului World Economic Indicators publicat de Banca Mondiala.



Produsul National Brut pe cap de locuitor a urcat la 1.870 $ in 2002, ultimul an pentru care au fost emise statistici comparative, ridicand astfel Romania pe locul 108 in topul celor mai prospere state ale lumii.



In ciuda cresterii economice sustinute, Produsul National al Romaniei nu reprezinta nici macar jumatate din media mondiala de 5.120 $, in timp ce distanta fata de liderii mondiali Luxembrug si Insulele Bermude este astronomica.



Cu toate acestea, daca se foloseste ca masura de comparatie paritatea puterii de cumparare, Romania intra in Top 100 pe locul 93, in fata Tunisiei si Macedoniei.



Datele calculate de Banca Mondiala sunt la nivelul anului 2002, ceea ce face ca raportul sa nu ofere o imagine relevanta asupra stadiului actual al economiei Romaniei. Potrivit statisticilor oficiale, Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a crescut in 2003 la 2622 $, in timp ce estimarile pentru anul curent arata un avans la 2691 $. Produsul Brut National, masura a valorii tuturor bunurilor si serviciilor produse de rezidentii unei tari, include si transferurile nete din strainatate.



Din randul candidatelor la aderare(excluzand Malta si Ciprul), cel mai bine pozitionate sunt statele central europene, respectiv Cehia, Ungaria si Polonia, ele ocupand pozitiile de la 68 la 70. Ele sunt depasite doar de Slovenia, ocupanta pozitiei 52, ce are un PNB pe locuitor de 10.370 $. Codasa acestui pluton este Bulgaria, care ocupa pozitia a 11-a, cu 1.770 $ pe locuitor.



China, desi este cea de-a sasea economie a lumii, se inscrie in top abia pe pozitia a 136-a, in timp ce Rusia, ajutata de reforme economice si investitii straine, a urcat pe locul 99.



La nivel global, numarul celor care traiesc sub pragul de subzistenta, respectiv cu mai putin de un dolar pe zi, a scazut la jumatate in ultimii 20 de ani, se arata in raportul Bancii Mondiale. Cu toate acestea, 21% din populatia mondiala continua sa traiasca sub pragul saraciei. In Europa de Est, acest procent a scazut la 3,7%(2001), cu toate ca aproape 20% din populatie traieste cu mai putin de doi dolari pe zi.



Indicatorii exclud insa veniturile generate de zona neagra si gri a economiilor, fapt care i-a determinat pe unii economisti sa afirma ca "saracii lumii" o duc mai bine decat arata statisticile Bancii Mondiale.
gabriel.taranu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO