Prima pagina

Romania se indreapta spre o crestere economica chinezeasca

Romania se indreapta spre o crestere economica chinezeasca

Click pentru imaginea intreaga

13.05.2008, 19:16 18

Economia a inregistrat in primul trimestru o crestere cu 7,5%, potrivit unor date estimative prezentate de Ministerul Economiei si Finantelor, continuand astfel sa accelereze, desi la inceputul anului majoritatea analistilor vedeau mai degraba riscuri pentru o incetinire.
Motorul cresterii a fost din nou sectorul constructiilor, care a inregistrat o crestere cu 32%, in timp ce serviciile au avut o majorare de 6,7%, a aratat Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, citat de Mediafax. Cum productia agricola se anunta cu 30-50% mai buna ca anul trecut, este posibil ca economia sa accelereze pana la peste 8% pe an, apropiat de ritmurile de crestere ale Chinei sau Indiei. Aceasta este cea mai rapida crestere trimestriala a PIB inregistrata din trimestrul al patrulea din 2006. Varful istoric de crestere a fost atins in trimestrul al treilea din 2004, cand economia a facut un salt de 9,9%.
"Sunt sanse mari ca expansiunea din primul trimestru sa ramana un varf pentru 2008, cel putin in conditiile unui an agricol normal", spune Lucian Anghel, economistul-sef al BCR. El noteaza ca economia a inceput anul in forta, dar sunt semnale ca a incetinit usor in martie. BCR mentine deocamdata prognoza de crestere a economiei cu 6,1% anul acesta, insa Anghel spune ca ar putea sa aiba loc o revizuire in sens pozitiv, dupa ce Statistica va prezenta date detaliate privind structura PIB in primul trimestru. Potrivit calendarului de comunicare, Institutul National de Statistica va publica aceste date pe 2 iunie.
"Ne asteptam la o crestere solida in trimestrul I. Cand vorbim despre o incetinire a economiei avem in vedere a doua jumatate a anului si prima jumatate din 2009, in contextul in care creditul continua sa incetineasca in termeni reali. Totusi, anul 2008 ar putea consemna o crestere a PIB de peste 6% in conditiile in care sunt semne ca agricultura va merge bine. Ramane de vazut ce se intampla cu exporturile, care au avut o prima luna de incetinire in martie", a comentat Dan Bucsa, economistul-sef al Bancpost, remarcand ca este neuzual ca ministrul finantelor sa dea publicitatii cifrele inaintea Statisticii.
Produsul Intern Brut pe cap de locuitor a ajuns la 41% fata de media Uniunii Europene n Excedent bugetar de 617 milioane de lei (168 de milioane de euro), reprezentand 0,14% din PIB dupa primele patru luni n Rata inflatiei pentru luna mai este estimata la 0,45-0,5% n Investitiile straine ar putea ajunge la 7,5-8 miliarde de euro. Lucian Anghel se asteapta ca impactul cresterii restrictivitatii politicii monetare asupra cresterii economice sa fie nesemnificativ. Aceasta si in conditiile in care este de asteptat ca agricultura, un domeniu care nu este influentat de politica monetara a BNR, sa aiba o contributie importanta la cresterea PIB.
Vosganian a mai subliniat ieri si evolutia buna a balantei externe, cu o crestere a exporturilor de 13,5% pe primele trei luni, superioara dinamicii importurilor, de 12,3%.
"Speram ca in acest an deficitul de cont curent sa fie ca procent din PIB mai mic decat in 2007. Am inceput procesul de aducere la o singura cifra a deficitului de cont curent pana in 2010", a afirmat ministrul.
In acelasi timp, Vosganian sustine ca cresterea economica s-a reflectat in nivelul de trai al populatiei, aratand ca in paritatea puterii de cumparare, PIB-ul pe cap de locuitor a ajuns la 41% fata de media UE. El a mai aratat ca estimeaza pentru acest an o valoare a investitiilor straine directe de 7,5-8 mld. euro.
In alta ordine de idei, Vosganian a aratat ieri ca executia bugetara a fost prudenta in primele patru luni ale anului. Bugetul general consolidat inregistra, dupa primele patru luni, un excedent de 617 milioane de lei (168 de milioane de euro), reprezentand 0,14% din PIB-ul estimat pentru acest an.
Veniturile totale inregistrate la bugetul general consolidat s-au ridicat la 62,15 mld. lei, reprezentand 14,1% din PIB, fata de 38,3 mld. lei in intervalul ianuarie-aprilie 2007, cand reprezentau 9,8% din PIB. Totodata, cheltuielile inregistrate la bugetul general consolidat au insumat 61,5 mld. lei.
Datele Ministerului Finantelor arata ca bugetul general consolidat a inregistrat in primele trei luni un usor excedent, de 79,2 milioane lei (21,46 mil. euro), reprezentand 0,02% din PIB.
In prima saptamana din martie, Guvernul a aprobat prima rectificare din acest an, prin care deficitul bugetului general consolidat a fost redus de la 2,75% din PIB la 2,3% din PIB.
Potrivit datelor preliminare privind PIB si executia bugetara, bugetul general consolidat a inregistrat anul trecut, un deficit de 2,33% din PIB conform metodologiei romanesti de calcul si de 2,53% dupa regulile ESA 95.
Guvernul intentioneaza ca in perioada vacantei parlamentare sa mai faca o rectificare bugetara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO