Prima pagina

Romanii din strainatate nu mai tin pasul cu importurile

23.03.2004, 00:00 14

Deficitul contului curent al balantei de plati a Romaniei si-a mentinut in prima luna a acestui an tendinta de crestere exploziva. In ianuarie 2004 s-a ridicat la 108 milioane de euro, nivel de aproape patru ori mai ridicat decat cel inregistrat in prima luna a anului anterior, conform statisticilor Bancii Nationale.
Cresterea deficitului a fost cauzata in primul rand de dublarea deficitului comercial care refelecta diferenta dintre exporturile si importurile de bunuri si servicii si care a atins in luna ianuarie 202 milioane de euro fata de 105 milioane de euro in ianuarie 2003. Transferurile curente, care oglidesc banii trimisi de romanii care lucreaza in strainatate, nu au acoperit decat in mica parte cresterea discrepantei dintre importuri si exporturi, ridicandu-se in ianuarie la 120 milioane de euro, fata de 98 milioane de euro cu un an in urma.
Cresterea deficitului de cont curent marcheaza, chiar in opinia presedintelui Iliescu esecul unei politici economice care a vizat inlocuirea productiei interne cu importurile. Politica economica respectiva a fost aplicata fara ca promotorii acestei orientari sa-si puna problema obtinerii resurselor necesare acoperirii importurilor, conform unei declaratii de ieri a sefului statului.
"Nu cred ca doar prin limitarea accesului la creditele de consum putem rezolva, pe termen mediu si lung, problema deficitului de cont curent", a mai spus Iliescu. Banca Nationala a inasprit incepand din luna februarie conditiile de acordare a creditelor de consum tocmai pentru a stopa presiunile create asupra cursului  valutar generate de cresterea importurilor.
Balanta serviciilor a consemnat in prima luna a anului un deficit de 9 milioane de euro fata de un excedent de 14 milioane de euro cu un an in urma.
Contul curent este un indicator sintetic prin care sunt reflectate intrarile si iesirile de valuta aferente schimburilor comerciale de bunuri si servicii, fluxurilor de venituri si transferurilor curente cu strainatatea.
La sfarsitul lunii ianuarie, datoria externa pe termen mediu si lung s-a cifrat la 15,345 miliarde de euro, in crestere cu 0,6% fata de sfirsitul anului 2003. Datoria publica si cea garantata de stat au insumat 9,7 miliarde de euro, iar cea privata 5,6 miliarde de euro.Serviciul datoriei externe a fost de 179 milioane de euro, iar gradul de acoperire a importurilor prin rezerva oficiala a Bancii Nationale (valuta plus aur) a crescut la 4,6 luni fata de patru luni in decembrie 2003.
Anul trecut, contul curent al balantei de plati a consemnat un deficit de 2,92 miliarde euro, reprezentind 5,8% din Produsul Intern Brut, in crestere cu 2,4 puncte procentuale din PIB fata de nivelul inregistrat in 2002. In acest an autoritatile vor incerca sa mentina deficitul de cont curent in limita a 5,5% din PIB. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO