Prima pagina

Romanii raman specialisti in pesimism

Romanii raman specialisti in pesimism
04.12.2002, 00:00 9

Barometrul de incredere a consumatorilor din Romania arata vreme rea. Indicatorul de incredere al consumatorului, realizat de institutul de cerecetare GfK Romania dupa un model similar in toate statele Uniunii Europene si in alte 11 state candidate, s-a oprit la valoarea -7 in octombrie, mai sus decat in lunile de vara (cand a trecut chiar si prin -12), dar usor mai jos ca la ultima publicare a sa, in mai.
Dar ce semnifica aceasta valoare a indicatorului? Inseamna ca majoritatea romanilor cred ca situatia lor financiara va fi si mai proasta decat pana acum, ca nu vor putea sa economiseasca bani in urmatorul an si ca sunt pesimisti cu privire la starea generala a economiei din Romania.
"Increderea romanilor a crescut in ultimele trei luni, a scazut pe ansamblul ultimelor sase luni si a ramas relativ constanta, cu un usor trend descrescator in perioada mai 2001 - octombrie 2002", a explicat ieri Cosmin Alexandru director general al institutului de cercetari de piata GfK Romania.
Sondajul este realizat lunar pe un esantion de 1.000 de respondenti si cuprinde 12 intrebari lunare si trei trimestriale. Potrivit datelor GfK Romania, nivelul increderii consumatorilor a consemnat, in luna iulie a acestui an, cel mai scazut nivel din luna mai a anului trecut de cand a inceput sa se calculeze acest indicator.
"Scaderea increderii din luna iulie se poate explica prin faptul ca in perioada concediilor, majoritatea persoanelor au cheltuieli mai ridicate, ceea ce a generat un pesimism ridicat", a incercat sa explice coborarea abrupta a indicatorului din vara directorul general al GfK Romania, Cosmin Alexandru.
De asemenea, scaderea din iunie/iulie ar putea fi explicata prin faptul ca, dat fiind ca respondentii sondati sunt vizitati acasa, au completat chestionarele in acea perioada doar cei neplecati in concediu care, normal, s-au declarat mai nemultumiti sau mai pesimisti decat media.
In ultimele trei luni tendinta s-a inversat, indicele fiind pe un trend ascedent.
Potrivit aceluiasi studiu, comparativ cu alte state din Europa de Est, romanii sunt, alaturi de bulgari, cei mai pesimisti in ceea ce priveste situatia financiara a familiilor lor si posibilitatea de a achizitiona bunuri de folosinta indelungata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO