Prima pagina

Romanii trimit mai putini bani din strainatate

02.10.2006, 19:41 12

Banii muncitorilor romani care lucreaza in strainatate (remiterile) au scazut cu circa o treime in luna iulie, conturand un trend inceput in primavara acestui an. Transferurile curente, care cuprind in proportie de peste 90% remiterile din strainatate, au scazut in luna iulie pana la 299 de milioane de euro, cu o treime mai putin fata de cele 443 mil. euro inregistrate in iulie 2005, conform datelor publicate de Banca Nationala.
Reducerea transferurilor este cu atat mai surprinzatoare cu cat, in mod obisnuit, luna iulie marca o crestere a remiterilor, din cauza intoarcerii acasa pentru concedii a muncitorilor romani din strainatate.
Cu aceasta ocazie, ei aduceau acasa si o buna parte din banii economisiti peste granita, contribuind in lunile de vara la aprecierea leului fata de euro. Banii romanilor care lucreaza in strainatate sustin balanta de plati.
Ca urmare, primele sapte luni ale anului, transferurile curente au scazut cu aproape 3%, ajungand la 1,85 de miliarde de euro. Romanii au transferat oficial circa 3,65 de miliarde de euro din strainatate anul trecut, iar estimarile pentru acest an indicau o crestere de peste 25%, pana la 4,6 miliarde de euro.
"Ceea ce parea o evolutie conjuncturala la inceputul primaverii se transforma acum in tendinta. Reducerea transferurilor este un motiv de ingrijorare, pentru ca ele compenseaza iesirile de valuta cauzate de deficitul comercial", a declarat pentru ZF Ion Ghizdeanu, presedintele Comisiei Nationale de Prognoza.
El spune ca se astepta la o revenire a remiterilor, dupa scaderile inregistrate in lunile aprilie-iunie.
In opinia sa, explicatiile posibile pentru reducerea remiterilor sunt "consumul la sursa sau poate transferul pe alte cai al fondurilor, de exemplu prin importul de masini". Insa cea mai probabila pare pastrarea banilor in strainatate, spune el.
De altfel, Comisia de Prognoza a revizuit deja in sens negativ transferurile curente asteptate pentru anul acesta si anii urmatori.
Fata de estimarile facute in primavara, transferurile asteptate anul acesta s-au redus in prognoza de toamna de la 4,6 miliarde de euro pana la 4,2 miliarde de euro. Revizuirea afecteaza si anii urmatori, astfel ca transferurile asteptate in 2010 s-au redus de la 8,15 mld. euro la 7,5 mld. euro.
Dar nivelul acestora ar putea suferi noi modificari in jos, in urma unei analize care va incepe in curand la Comisia de Prognoza.
Daniel Daianu, profesor de economie si fost ministru de finante, considera ca reducerea remiterilor nu poate fi permanenta.
"Ar fi neasteptat ca aceste transferuri sa scada. Situatia este paradoxala: in apropierea intrarii in UE, romanii trimit mai putini bani acasa, desi s-ar putea crede ca acum au mai multe motive sa economiseasca in acest scop. O posibila explicatie a reducerii remiterilor ar fi reintregirea familiilor in strainatate", explica Daianu. In opinia sa, deficitul de cont curent ar putea ajunge la circa 10% din PIB anul acesta, avand de suferit de pe urma reducerii remiterilor, care compensau deficitul din comertul exterior.
Ghizdeanu afirma si el ca reducerea transferurilor va inrautati deficitul de cont curent, ceea ce va determina Comisia de Prognoza sa revizuiasca in sens negativ si perspectivele pentru acest indicator. Anul acesta deficitul extern ar putea depasi usor 9% din PIB (aproape 9 mld. euro), fata de estimarea de 8,5% din PIB facuta in primavara, a adaugat el.
"Situatia reducerii remiterilor arata o modificare in comportamentul de economisire al romanilor din strainatate", spune Daianu. Cei care pleaca la munca in strainatate, dar au in plan sa se intoarca pentru a construi o casa sau chiar o afacere au motivatia economisirii, dar cei care sunt plecati de mai multi ani si obtin dreptul de resedinta tind catre un comportament orientat catre consum, spune Daianu. El considera insa ca nu exista in acest moment factori care sa indice o tendinta de reducere pe termen mediu si lung a remiterilor din strainatate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO