Prima pagina

Rompetrol si-a revenit dupa o sedinta de cosmar

01.06.2005, 19:33 16

Actiunile Rompetrol Rafinare au impus si ieri din nou tendinta de la Bursa pe fondul continuarii schimbului de replici intre reprezentantii Rompetrol si procurori in privinta cercetarii penale demarate impotriva principalului actionar al grupului, omul de afaceri Dinu Patriciu.

Ca si luni, tranzactiile cu actiunile companiei au reprezentat mai bine de un sfert din operatiunile de pe piata, dar de aceasta data au intrat in joc si speculatorii.

Cotatia actiunilor companiei a inceput ziua cu noi scaderi dupa reculul de 13% din ziua anterioara. Pretul actiunilor a atins in prima ora a sedintei de tranzactionare un minim de 661 de lei, cu aproape 9% mai putin fata de inchiderea din sedinta precedenta.

De la acest pret pe piata au inceput sa apara din nou cumparatori, astfel ca pretul a urcat continuu pana la un maxim de 763 lei/actiune.

Aparitia speculatorilor pe piata actiunilor companiei a generat si o crestere cu peste 30% a numarului de actiuni tranzactionate in comparatie cu ziua anterioara, cand unii dintre investitori au intrat in panica si au aruncat cu actiuni in piata.

Aproape 55 de milioane de actiuni Rompetrol Rafinare si-au schimbat ieri proprietarii.

Oscilatiile au devenit mai putin ample in a doua parte a zilei, dand brokerilor senzatia ca pretul si-a gasit un punct de echilibru. Actiunile companiei au incheiat ziua la 746 lei/actiune, cu 2,9% mai sus fata de sedinta precedenta.

"Piata a dat semne ca se calmeaza in a doua parte a zilei. Cred ca Bursa este acum intr-un moment in care fie se stabilizeaza in jurul preturilor actuale, fie va intra pe o noua tendinta de scadere," spune Alin Brendea, director de operatiuni la Prime Transaction.

Intreaga Bursa a evoluat ieri asemanator cu actiunile companiei petroliere, unii dintre investitori grabindu-se sa vanda in prima parte a zilei. Cumparatorii au revenit insa in piata in a doua parte a zilei, astfel ca indicii bursieri au incheiat ziua pe plus. Indicele BET, care pierduse luni 5,9%, a castigat ieri 3,1%, iar SIF-urile au incheiat sedinta cu un plus de 1,9%. Capitalizarea totala a Bursei a trecut astfel din nou peste pragul de 10 mld. euro.

"Evolutia pietei a generat si ieri emotii mari printre investitori. Actiunile Rompetrol Rafinare sunt foarte volatile si este foarte greu de apreciat ce se va intampla pe termen scurt. Chiar daca Patriciu a fost eliberat, problema este departe de a fi rezolvata, pentru ca ancheta continua", spune Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest. El a adaugat ca Bursa in ansamblu a fost dominata in ultimele saptamani de stiri negative, ultima dintre acestea fiind retinerea lui Patriciu.

Tendinta descendenta a actiunilor si oscilatiile puternice sunt puse de brokeri pe seama incertitudinii existente pe piata in privinta modului in care deznodamantul anchetei penale asupra managerilor grupului Rompetrol va afecta situatia economica a Rompetrol Rafinare, principala companie a grupului.

Reprezentantii Rompetrol au declarat de altfel pentru Ziarul Financiar ca procurorii au pus pe parcursul audierii lui Dinu Patriciu problema valabilitatii contractelor de privatizare a celor doua rafinarii ale grupului, Vega si Petromidia, aflate acum in patrimoniul Rompetrol Rafinare. Rompetrol a anuntat de altfel ieri ca a angajat casa internationala de avocatura Salans pentru a apara interesele comerciale ale actionarilor si investitiile actionarilor sai. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO