Prima pagina

Ruhrgas, favorit la Distrigaz Nord, iar Gaz de France si Gazprom lupta la Sud

18.08.2004, 00:00 31

Ministerul economiei si comertului va anunta in aceasta saptamana investitorii cu care statul roman va intra in negocieri pentru vanzarea pachetelor majoritare la Distrigaz Nord si Distrigaz Sud.
Deja, asupra autoritatilor care coordoneaza procesul de privatizare exista presiuni pentru respectarea regulilor fixate la acest proces de privatizare au aparut deja, in contextul in care Romania se pregateste de a incheia negocierile de aderare, mai spun sursele citate.
De altfel, conferinta de presa programata pentru astazi pentru anuntarea investitorilor selectati la Distrigaz-uri a fost amanata.
Compania germana Ruhrgas, parte a concernului E.ON, este investitorul strategic selectat de catre autoritatile romane pentru a intra in negocieri pentru preluarea a 51% din actiunile Distrigaz Nord, afirma surse din piata.
In ceea ce priveste Distrigaz Sud, reprezentantii Gaz de France au avut saptamana trecuta "intalniri de clarificare" la Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), in urma carora se asteapta la un rezultat favorabil in cursa.
Pe de alta parte, Gazprom a inaintat o oferta "la pachet", alaturi de pretul oferit, fiind inclus si un contract de livrare a gazelor, potrivit unor informatii aparute pe piata.
Ultimele informatii indica o competitie stransa intre ofertele facute de Gaz de France si Gazprom pentru Distrigaz Sud. Dintre aceaste oferte, cea a francezilor are cele mai multe sanse, afirma sursele citate.
Privatizarea celor doua distributii de gaze este asteptata pentru luna septembrie, dat fiind ca performantele Romaniei vor fi evaluate in luna noiembrie de catre organismele Uniunii Europene in ceea ce priveste aderarea in 2007.
Statul vinde direct doar 30% din actiunile fiecareia dintre cele doua distributii de gaze catre investitori diferiti, care vor participa la o majorare de capital pentru a ajunge la 51% din actiuni.
Rurhgas (Germania), Gaz de France (Franta) si Enel (Italia) au depus in luna iulie oferte angajante pentru Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, pentru ultima optand si Gazprom. Compania germana Wintershall s-a retras din cursa pentru Distrigaz Nord "din motive strategice".
Echipa Gazprom pentru tranzactie este formata din casa de avocatura Racoti, Predoiu si Asociatii, consultantul financiar fiind banca olandeza ABN Amro.
Gaz de France are in echipa sa ca si consultant banca franceza BNP Paribas, KPMG, DZ Consulting si casa de avocatura Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen.
Enel este asistat la tranzactie de catre casa de avocatura Musat & Asociatii, iar germanii de la Ruhrgas de catre casa de avocatura Gide Loyrette Nouel, si firma de consultanta CA IB.
Valoarea bazei reglementate de active pentru Distrigaz Sud este evaluata la aproximativ 400 mil. $, respectiv de circa 250 mil. $ la Distrigaz Nord, in functie de care au fost dealtfel structurate ofertele.
Statul este asistat la tranzactie de catre banca de investitii Credit Suisse First Boston, Fondul Romano - American de Investitii si casa de avocatura Linklaters.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO