Prima pagina

RWE cu ochii pe sistemul de distributie al energiei

25.05.2001, 00:00 16



Concernul german RWE AG, al treilea producator de energie din Europa, vrea sa investeasca in sistemul de distributie a energiei electrice din Romania, dar asteapta ca guvernul sa-si prezinte strategia de dezvoltare energetica pe termen mediu, a declarat pentru Ziarul Financiar Constantin Erbiceanu, seful reprezentantei RWE la Bucuresti.

"Speram sa fim acceptati ca investitor strategic la negocieri imediat ce va fi lansata privatizarea distributiei de electricitate", a afirmat Erbiceanu.

Potrivit reprezentantilor RWE, strategia este foarte importanta pentru viitorul investitiilor in sistemul energetic romanesc, nu doar pentru RWE sau alte companii importante care vor vina in Romania in acest sector.

Reprezentantii RWE opineaza ca impartirea sucursalelor de distributie a societatii Electrica in opt societati este binevenita pentru ca va concentra un numar mai mare de abonati ceea ce va aduce venituri mai mari pentru compania care va prelua o asemenea societate.

"Primul lucru pe care un investitor ar trebui sa-l faca atunci cand preia o retea de distributie este sa reduca pierderile, sa faca investitii in modernizarea echipamentelor astfel incat sa ridice eficienta functionarii sistemului", a mai spus Erbiceanu

In prezent, reprezentantii unui consortiu, format din trei companii germane (intre care se numara si RWE) si o companie olandeza, negociaza contractul pentru realizarea statiei back-to-back (statie care permite interconectarea a doua sisteme energetice cu parametri tehnici diferiti) de la Isaccea.

Valoarea totala a proiectului este estimata de RWE la aproximativ 150 mil.DM, la lucrari urmand sa participe si Transelectrica - societate romaneasca de transport a energiei.

"Nu s-a stabilit cota de participare a lui RWE prin divizia RWE Net in cadrul consortiului care va asigura functionarea statiei. Speram ca in cel mult 20 de luni de la semnarea contractului, proiectul sa fie finalizat", a precizat Erbiceanu.

Concernul german intentioneaza sa aduca in toamna acestui an la Isaccea, odata cu deblocarea Dunarii, echipamente din Bavaria.

Statia de la Isaccea va permite importul de energie electrica din Federatia Rusa cu posibilitate de export in Occident, din momentul cuplarii Romaniei la UCTE (sistemul de transport al energiei electrice in Uniunea Europeana).

In ceea ce priveste productia energiei electrice, RWE nu este deocamdata interesata de investitii in acest sector.

Ministrul Industriilor si Resurselor, Dan Ioan Popescu, estima la inceputul saptamanii trecute ca Romania va fi conectata la UCTE de la 1 ianuarie 2002.

Potrivit lui Erbiceanu, conectarea la sistemul european de transport al energiei electrice este avantajoasa mai ales pentru ca naste o piata libera a energiei electrice.

"Piata romaneasca a energiei electrice este liberalizata in proportie de 15%", spune Erbiceanu.

In prezent, Romania si Bulgaria sunt singurele tari din blocul estic care trebuie sa se conecteze la UCTE. Pana in 1989, in Europa existau un sistem vestic si unul estic de transport al energiei electrice.



Concernul RWE este al al treilea producator de energie din Europa, dupa Electricite de France (EdF) si firma italiana ENEL. Compania a avut in anul fiscal 2000, dupa fuziunea cu compania VEW Dortmund o cifra de afaceri de 50 mld. $. Concernul RWE detine in Germania centrale electrice cu o putere instalata de 26.000 MW.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO