Prima pagina

S&P da perspectiva negativa de rating pentru Romania

05.11.2007, 14:01 35

Agentia americana de rating Standard&Poor's a anuntat inrautarirea perspectivei de rating de tara pentru Romania de la "stabila" la "negativa", penalizand astfel "reactia limitata a Guvernului la cresterea rapida a dezechilibrelor externe".

S&P anticipeaza ca apropierea alegerilor va stimula cresterea cheltuielilor publice. Agentia apreciaza ca politicile economice din Romania sunt inadecvate in contextul dezechilibrelor macroeconomice in crestere.

Anuntul vine pe fondul accentuarii turbulentelor externe si cu putin timp inainte ca Romania sa lanseze o emisiune de euroobligatiuni de cel putin 500 mil. euro.


Pespectiva negativa de rating pentru Romania indica potentialul inrautatirii calificativului de risc de tara daca Guvernul nu reuseste sa-si ajusteze politicile fiscale si de venituri pentru a compensa dezechilibrele externe in crestere si dependenta din ce in ce mai mare a sectorului privat de finantarea externa, avertizeaza Standard&Poor's.

Diminuarea ratingului de la nivelul actual de "BBB-", corespunzator pragului minim al clasei de risc scazut - investment grade - ar putea surveni in urmatoarele 18-24 de luni daca dezechilibrele externe continua sa se inrautateasca, iar Romania continua sa aplice politici fiscale pro-ciclice, sau daca perspectiva economiei se deterioreaza in ipoteza in care bilanturile companiilor sunt afectate de diferiti factori, inclusiv externi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO