Prima pagina

SAB Miller iese la atac pe segmentul de bere la PET

06.04.2005, 19:40 19

Locul trei din piata berii, Compania de Bere Romania (CBR) - filiala locului trei pe piata mondiala South African Breweries (SAB) Miller, lanseaza in lupta pe segmentul de bere la PET marca Ciucas, al carei producator Aurora Brasov a fost preluat anul trecut.

"Vom lansa la nivel national berea Ciucas, disponibila in doua variante: sticla returnabila NRW si ambalaj PET de 2 litri. PET-ul este o varianta practica de imbuteliere a berii si a inregistrat o crestere semnificativa pe piata romaneasca a berii, in ultimul an", spune Harry Ioncica, brand manager Ciucas.

Producatorul de bere se incadreaza prin lansarea de bere la PET, dar si prin lansarea, in urma cu nici o saptamana, pe piata romaneasca a berii italiene Peroni Nastro Azzuro, in principalele doua caracteristici ale pietei de anul trecut: evolutii spectaculoase ale segmentului popular si in special la PET, dar si modificari si o aglomerare in segmentul premium si superpremium.

Conform unui studiu al companiei de cercetare a pietei MEMRB IRI, vanzarile de bere la PET au avut, anul trecut, o evolutie ascendenta atat in valoare (19,4% fata de 12,2% in 2003), cat mai ales in volum (26,7% fata de 16,7% in 2003).

"Consumatorii opteaza pentru ambalajul de tip PET intrucat este usor de transportat, ocupa un spatiu redus de depozitare si are avantajul ca este nereturnabil", spune Ioncica.

Imediat dupa preluarea Aurora Brasov, in cadrul unei tranzactii de 20 de milioane de dolari, SAB Miller a urcat pe locul doi in piata, insa compania a cazut spre sfarsitul anului trecut pe locul trei. European Drinks, performerul de anul trecut pe segmentul de bere la PET, care a urcat intr-un singur an pe locul patru se afla la cateva procente in spatele celor de la SAB Miller. Aurora Brasov a fost unul din performerii pietei in 2003 cand a inregistrat o crestere a vanzarilor de 26,8% pana la 664.000 hectolitri si o cota de piata de 5,2%.

SAB Miller detine 4 fabrici de bere la Cluj-Napoca, Buzau, Timisoara si Brasov, cu o capacitate totala de 3 milioane hectolitri si aproximativ 1.300 de angajati.

Liderul pietei berii continua sa fie Brau Union, in ciuda unei corectii serioase a cotei de piata, din grupul Heineken, locul patru mondial, urmat de Interbrew Romania, filiala liderului mondial InBev. Dupa CBR urmeaza European Drinks, locul cinci fiind ocupat de United Romanian Breweries Bereprod (URBB, singurul dintre marii jucatori fara marci in segmentul PET), imbuteliatorul de pe piata romaneasca al marcilor Tuborg si Carlsberg ale grupului danez Carlsberg - locul cinci mondial.

Dupa Bermas Suceava, pe locul urmator se afla Martens Galati, filiala numarului patru de pe piata belgiana a berii Martens Breweries.
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO