Prima pagina

Scaderea importurilor a oprit deficitul la 2 miliarde de dolari

02.08.2001, 00:00 16



Deficitul comercial lunar al Romaniei s-a injumatatit spectaculos in iunie. Reducerea avansului importurilor fata de exporturi pana la 294 milioane de dolari inseamna o presiune mai mica asupra contului curent, tocmai cand deteriorarea acestuia trasese un important semnal de alarma.

Ameliorarea balantei comerciale a fost rezultatul unei accelerari a cresterii exporturilor, care au depasit pentru a doua oara in acest an pragul lunar de un miliard de dolari, in paralel cu scaderea cu peste 10% a valorii importurilor.

Dupa cresterea de 19% inregistrata in luna mai, exporturile au gasit forta sa urce din nou la peste un miliard de dolari, insumand 1.017 mil.$. Dinamica acestora a depasit cu mult prognozele oficiale, care mizau la inceputul anului pe o crestere de 5-6%, dupa saltul de peste 22% din 2000.

Dupa prima jumatate a anului valoarea exporturilor a ajuns la 5,7 miliarde de dolari, in crestere cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Performanta exporturilor este cu atat mai mare cu cat acestea nu au mai fost ajutate sa castige in competitivitate printr-o depreciere rapida a leului.

Importurile au inregistrat in iunie o prima scadere semnificativa, fiind cu 10,5% mai mici fata de luna precedenta. Totusi, valoarea inregistrata de la inceputul anului - 7,7 miliarde de dolari, este cu 30% fata de aceeasi perioada din 2000.

Inversarea sensurilor celor doua fluxuri este incurajatoare, insa bilantul primelor sase luni nu se imbunatateste prea mult. Deficitul comercial a urcat in sase luni la peste doua miliarde de dolari, dublu fata de primul semestru al anului trecut.



Pentru o luna, exporturile le-au suflat in ceafa importurilor

Depasirea pragului de doua miliarde de dolari la deficitul comercial pe primele sase luni ale anului inseamna ca exista toate sansele ca 2001 sa se incheie cu un deficit de 4,5-5 miliarde de dolari, apreciaza Lucian Albu, director al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.

El spune ca aceasta problema trebuie sa intre cu prioritate in procuparile Guvernului, pentru ca deficitul risca sa devina nesustenabil.

Exporturile lunii iunie s-au cifrat la 1,01 miliarde dolari, inregistrand un plus de 3,6% fata de luna mai, respectiv de 9,9% comparativ cu iunie 2000.

Pe primul loc in clasamentul marfurilor exportate de Romania se situeaza in continuare articolele de imbracaminte, categorie la care au fost realizate livrari mai mari cu 21% fata de anul trecut, in valoare de 1,42 miliarde dolari. Cu 47% au crescut si exporturile de masini, aparate si echipamente electrice, dispozitive mecanice, care au inseumat 886 milioane dolari.

Importurile CIF realizate in iunie au insumat 1,31 miliarde dolari, mai mari cu 9,4% fata de luna similara a anului trecut, dar cu 10,5% sub nivelul lunii mai 2001. In prima jumatate a anului, importurile de minereuri, titei, produse petroliere, gaz natural au crescut cu 40,6%, atingand valoarea de 1,28 miliarde dolari, in timp ce achizitiile de masini, aparate si echipamente electrice au urcat cu 24,5%, pana la 1,69 miliarde lei.

Reducerea turatiei motoarelor importurilor ar putea fi semnalul redresarii pietei interne, care a reusit sa acopere o parte din produsele si materiile prime intens importate, iar in sprijinul unei astfel de ipoteze stau datele statistice privind relansarea productiei industriale si a exporturilor.

Pe de alta parte, scaderea importurilor ar putea fi doar una conjuncturala, existand posibilitatea ca aceasta sa fi fost obtinuta in conditiile diminuarii importurilor sezoniere, cum ar fi cele de produse energetice, pentru care de obicei in perioada de vara se insrgistreaza o scadere a consumului.

"La o prima vedere, se pare ca piata interna a inceput sa compenseze o parte din importuri, iar acesta este un semnal bun. Trebuie insa vazut daca in structura importurilor se remarca o scadere a achizitiilor de bunuri de capital si de investitii, ceea ce nu ar fi deloc bine", a declarat Lucian Albu, director al Institutului de Prognoza al Academiei Romane.

Mihai Ionescu, secretarul executiv al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania, este de parere ca Guvernul va trebui sa ia o serie de masuri de descurajare a importurilor, prin care sa fie vizate in special acele marfuri care pot fi realizate in tara.

"Importurile trebuie descurajate. Romania nu are dreptul la un deficit mai mare de 10-15% fata de valoarea exporturilor, ceea ce inseamna 1-1,5 miliarde dolari", a mai spus Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO