Prima pagina

Scandalul Petromidia a ajuns la acuzatii de santaj

03.06.2004, 00:00 20

Presedintele grupului Rompetrol Dinu Patriciu i-a acuzat ieri de incercare de santaj pe oamenii de afaceri Ovidiu Tender si Marian Iancu, dupa ce in ultimele saptamani in mass-media au aparut mai multe informatii privind declansarea unei anchete a Parchetului National Anticoruptie privind modalitatea de privatizare a rafinariei Petromidia, acum parte a grupului Rompetrol.
"La inceputul luni martie a acestui an a avut loc o incercare de a ne santaja pentru a fuziona cu rafinaria Rafo Onesti printr-un schimb de actiuni cu compania Balkan Petroleum. Incercarile de santaj au avut loc pe data de 2 martie cand m-am intalnit cu Marian Iancu, administatorul grupului VGB si pe data de 3 martie in cadrul unei intalniri cu Ovidiu Tender," a declarat ieri Patriciu. El spune ca cei doi oameni de afaceri i-au cerut sa renunte prin fuziune la controlul asupra grupului. Patriciu sustine ca nu a refuzat din start posibilitatea fuziunii, dar Ovidiu Tender si Marian Iancu nu au fost de acord ca aceasta sa fie realizata cu consultarea unei banci de investitii si a unui auditor.
Presedintele Rompetrol a spus ca Tender si Iancu l-au amenintat, pentru a accepta fuziunea, cu publicarea unui document elaborat de consilierul Paul Sirbu de la Departamentul Securitatii Nationale din cadrul Presedintiei Romaniei impreuna cu Ioan Talpes, consilier prezidential la acea data, si cu declansarea anchetei Parchetului National Anticoruptie (PNA). Documentul reprezinta un memorandum adresat presedintelui Ion Iliescu in care sunt prezentate mai multe informatii legate de neindeplinirea de catre Rompetrol a mai mutor clauze din contractul de privatizare si de realizarea unor majorari ilegale de capital.
Ovidiu Tender si Marian Iancu nu au putut fi contactati pentru a comenta afirmatiile lui Dinu Patriciu.
Rafo Onesti se afla intr-o situatie foarte dificila, cu datorii si pierderi anuale de ordinul miilor de miliarde de lei. Balkan Petroleum, este o societate inregistrata in Marea Britanie, in spatele careia se afla, conform lui presedintelui Rompetrol, Corneliu Iacubov. Ovidiu Tender si Marian Iancu. Ovidiu Tender a aparut in prim-planul lumii de afaceri din Romania in urma cu cativa ani. El detine in prezent mai multe companii din industrie si societatea de asigurari ARDAF. Marian Iancu si fratele sau Octavian Iancu asigura prin intermediul societatii VGB Impex managementul rafinariei Rafo.



Dupa mai multe saptamani de verificari procurorii PNA au declansat luni urmarirea penala pentru fapte de coruptie legate de privatizarea Petromidia, fara a nominaliza insa persoanele suspecte de coruptie.
Conform procurorilor, pretul la care a fost privatizata Petromidia ar fi fost unul prea mic, realizarea clauzelor din contractul de privatizare nu a fost verificata, iar compania ar fi realizat o majorare de capital cu aport fictiv. Prejudiciul creat in contextul contractului de privatizare se ridica, potrivit PNA, la 750 milioane de dolari din care 300 milioane de dolari reprezinta diferente de active, iar 450 milioane de dolari aporturi fictive la capitalul social. Petromidia a fost privatizata inceputul anului 2001, cand grupul Rompetrol a platit 50 milioane de dolari pentru un pachet de 70% din actiunile rafinariei si si-a asumat plata datoriilor. Actionarul majoritar a realizat ulterior mai multe majorari ale capitalului social.
Patriciu a spus ca PNA a fost manipulat pentru a declansa ancheta asupra privatizarii Petromidia, iar grupul Rompetrol nu se va opune anchetei astfel incat aceasta sa fie finalizata cat mai repede. "Nu suntem impotriva investigatiei incepute de PNA, dar aceasta nu ar trebui folosita ca instrument politic. Pana acum ancheta nu a fost nici profesionista nici transparenta," a declarat Philip Stephenson, vicepresedintele grupului Rompetrol. Compania a anuntat ca va infiinta peste zece zile o camera de date in care va pune la dispozitia procurorilor si a mass-media toate documentele legate de privatizarea Petromidia.
Presedintele grupului Rompetrol spune ca relatiile companiei cu grupul austriac OMV, care detine 25% din actiunile Rompetrol nu au fost influentate in nici un fel de anceta declansata de PNA. OMV este singura companie cu care statul roman negociaza privatizarea SNP Petrom
Scaderea de marti a actiunilor Rompetrol Rafinare (Petromidia) nu a mai continuat ieri la Bursa de Valori. Actiunile au urcat cu 0,5% pana la 583 lei/actiune in conditiile unei valori a tranzactiilor mai mici fata de zilele anterioare. In ultima luna, ca urmare a informatiilor privind ancheta PNA, capitalizarea bursiera a Petromidia a coborat cu 50 milioane de dolari pana la 305 milioane de dolari.
vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO