Prima pagina

Sentinte in procesul celor 13 evrei iranieni

03.07.2000, 00:00 23



Zece evrei iranieni acuzati de spionaj in favoarea Israelului au fost condamnati sambata, la Shiraz (Iran), de un tribunal revolutionar islamic la pedepse cuprinse intre patru si 13 ani de inchisoare, informeaza Reuters. Alti trei inculpati au fost achitati, a anuntat Esmail Naseri, un avocat al apararii. De asemenea, doi musulmani au fost condamnati pentru colaborarea cu evreii iranieni, iar alti doi au fost achitati.

Printre acuzatiile aduse condamnatilor s-au numarat cooperarea cu un guvern ostil, apartenenta la o retea ilegala de spionaj si recrutarea de noi agenti.

Israelul, care a negat orice legatura cu inculpatii, a condamnat verdictele. "Nici unul dintre aceste verdicte si sentinte nu este final si se pot face recursuri. Suntem multumiti ca nu a fost nici o condamnare la moarte", a spus Esmail Naseri.

Organizatiile pentru apararea drepturilor omului, guvernele occidentale si grupurile evreiesti au pus la indoiala corectitudinea procesului, care a inceput in aprilie anul acesta. Procesul s-a desfasurat cu usile inchise, fara un comitet de jurati, iar judecatorul a actionat si ca procuror.

Franta, care detine in prezent presedintia semestriala a Uniunii Europene, a calificat acest proces "o dezamagire" si si-a exprimat speranta ca instantele juridice superioare iraniene vor reveni asupra sentintelor. Presedintele american Bill Clinton a spus ca este "profund ingrijorat" de aceste condamnari. "Ne-am exprimat ingrijorarea in numeroase randuri, cand guvernul iranian a tratat intelectualii, jurnalistii, clericii musulmani si pe membrii comunitatii Baha'i cu aceeasi incorectitudine fundamentala. Suntem dezamagiti profund ca guvernul iranian nu a reusit sa actioneze ca o societate bazata pe regula legii, la care poporul iranian aspira", a spus Clinton. Decizia instantei juridice iraniene a fost condamnata atat de vicepresedintele american Al Gore, cat si de contracandidatul sau republican, George Bush.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO