Prima pagina

SIF Moldova deschide balul dividendelor la Bursa

22.01.2003, 00:00 23

Societatea de Investitii Financiare (SIF) Moldova este primul SIF si prima companie de la Bursa de Valori care a anuntat, ieri, valoarea dividendului brut ce ar putea fi platit actionarilor din profitul anului trecut.
Cele cinci SIF sunt printre cele mai bogate si lichide societati din Romania, detinand active de peste 100 mil $ fiecare, iar anuntarea valorii dividendelor alocate de acestea este unul din cele mai asteptate evenimente de pe piata de capital. Cumulate, dividendele celor cinci SIF ar putea depasi anul acesta valoarea de 30 de milioane de dolari.
SIF Moldova a anuntat ca va propune actionarilor distribuirea unei dividend brut de 430 de lei/actiune, cu 30,3% mai mare decat anul trecut. Valorea totala a dividendelor platite de SIF Moldova va fi, astfel, de 223,2 miliarde lei (6,7 milioane dolari). O parte din suma - 80% va fi acoperita din profitul net al anului trecut (210,23 miliarde lei) iar restul din profitul nerepartizat al anilor anteriori.
Data de referinta pentru inregistrarea actionarilor ce vor beneficia de dividend la SIF Moldova este de 3 februarie. Aceasta inseamna ca ultima zi in care se vor mai putea cumpara la Bursa de Valori actiuni SIF Moldova pentru dividend este 29 ianuarie.
In anii anteriori, toate cele cinci SIF au acordat dividende aproximativ egale, chiar daca profiturile erau diferite. Va fi la fel si in 2003?
"Probabil ca  nu vom iesi mult din context. Vom stabili, insa, mai concret, la sfarsitul acestei luni, valoarea dividendului propus. Data de referinta va fi tot in prima jumatate a lui februarie", a declarat pentru Ziarul Financiar Ioan Cuzman, presedintele SIF Banat - Crisana.
Mihai Fercala, presedintele SIF Transilvania a precizat ca "am depasit bugetul in ceea ce priveste profitul si dividendul va fi cu siguranta mai mare decat cel de anul trecut" iar reprezentantii SIF Oltenia au precizat ca o decizie privind dividendul propus va fi luata in curand.
Desi asteptata cu nerabdare de investitori si brokeri, anuntarea valorii dividendelor la SIF ar putea sa nu mai aiba acelasi efect ca in anii anteriori asupra pietei datorita cresterii spectaculoase a cotatiilor actiunilor SIF la Bursa anul trecut.
La inceputul lui 2002, cand au fost anuntate dividende de 260 - 330 lei/actiune, cotatiile bursiere ale actiunilor SIF erau in jur de 1.000 de lei. Dividendul reprezenta, prin urmare, 25 - 30% din pretul pietei.
Intre timp, preturile actiunilor SIF s-au triplat iar dividendele nu vor creste, probabil, cu mai mult de 50%.  
In prezent, cotatia SIF Moldova la Bursa este de 2.850 de lei/actiune. Dividendul reprezinta 15% din pret.
Scaderea raportului dividend/pret este, insa, compensata de scaderea dobanzilor bancare, care s-au injumatatit in perioada ianuarie 2002 - ianuarie 2003. Daca la inceputul anului trecut dobanda la depozitele bancare era de 35 - 40%, acum nivelul nu depaseste 20%.
"In contextul scaderii dobanzilor, dividendul SIF Moldova este bun. Cine cumpara acum actiuni SIF si incaseaza dividendul in mai - iunie va avea un randament de 15% in cinci luni. Adica cat ofera bancile pentru un an", spune Serban Marin, directorul societatii de brokeraj GM Invest.
Anuntul privind valoarea dividendelor la SIF Moldova a adus cresteri usoare ale actiunilor celorlalte SIF, care deschisesera sedinta in scadere, tendinta ultimilor zile.
Indicele BET - FI, care reflecta evolutia actiunilor SIF, a crescut ieri cu 1,41%. SIF Moldova a fost suspendata de tranzactionare datorita anuntului de convocare a Adunarii Generale a Actionarilor pentru aprobarea dividendului. "Cand vor fi reintroduse la tranzactionare actiunile SIF Moldova se vor inscrie pe o trendinta ascendenta, fapt care ar putea antrena si actiunile celorlalte patru SIF. Investitorii se vor astepta ca restul societatilor de investitii financiare sa urmeze aceeasi politica in privinta dividendelor," a declarat Valentin Ionescu, director de operatiuni la Euro Invest Vision.
SIF Moldova va distribui un dividend cu 30% mai mare fata de anul anterior in ciuda scaderii profitului net nominal de la 280 de miliarde de lei la 210 miliarde lei. Scaderea profitului se datoreaza constituirii unor provizioane in valoare de 116 miliarde lei aferente unor datorii catre AVAB.
In aceste conditii, la plata dividendelor pentru 2002 va contribui si profitul nerepartizat al anilor anteriori.
"Ne-am obisnuit cu tendinta de crestere a dividendelor de la an la an, iar decizia de a distribui dividende din profitul anilor anteriori a fost luata, probabil pentru a nu ramane in urma celorlalte SIF," a comentat Valentin Ionescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO