Prima pagina

SIF Oltenia, folosita ca momeala pentru un Caritas american

SIF Oltenia, folosita ca momeala pentru un Caritas american
18.05.2005, 19:41 17

Castiguri de pana la 20% pe zi in dolari. Atat promite site-ul de Internet www.oltfis.com al unui fond de investitii din Romania, care in plus are si autorizatia Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Daca mai punem ca respectivul fond se cheama Oltenia Financial Investment Society (in traducere SIF Oltenia), succesul in atragerea de investitori este aproape garantat.

In spatele site-ului respectiv nu se afla insa nici SIF Oltenia si nici un alt fond de investitii cu autorizatia CNVM, ci persoane care incearca sa pacaleasca potentialii investitori, nu neaparat pe cei romani, trecuti prin experienta Caritasului si a FNI, ci mai ales pe cei straini, in special americani.

CNVM, autoritatea care reglementeaza activitatea fondurilor de investitii din Romania, a fost sesizata inca din luna martie a acestui an de un investitor american credul care a pierdut aproximativ 8.000 de dolari la "fondul de investitii". Comisia spune insa ca nu prea are ce sa faca pentru ca investitorii sa nu fie pacaliti de un fond de investitii care pretinde ca e din Romania.

"Din verificarile noastre, SIF Oltenia nu are nici o legatura cu site-ul respectiv. Aceasta situatie este cunoscuta si a fost analizata inca din luna martie, dar o eventuala solutionare a cazului nu intra in competentele CNVM, care a sesizat instituttiile abilitate ale statului", a declarat Ciprian Ene, purtatorul de cuvant al CNVM.

Site-ul face parte dintr-un grup mai larg de pagini de Internet care promit investitorilor o imbogatire rapida, cu castiguri echivalente unei dobanzi pe un an la dolar in doar cateva ore.

Contactati ieri de Ziarul Finaciar, reprezentantii SIF Oltenia nici nu stiau macar de existenta site-ului si nu au facut nici un comentariu pana la inchiderea editiei.

Pe langa faptul ca administratorii de fonduri nu au voie sa promita investitorilor anumite randamente, iar un castig de zilnic de 20% este imposibil de realizat, fondul de investitii fantoma garanteaza investitorilor sumele investite.

Conform datelor disponibile pe Internet, adresa oltfis.com a fost cumparata in septembrie anul trecut de o persoana fizica, Darren Bull, cu domiciliul in Bucuresti. Site-ul este gazduit de o companie lituaniana de servicii de Internet.

Adresa fondului de investitii fantoma este in Deva, pe o strada care nu exista in oras, iar la datele de contact este o prezentata o harta din Bucuresti. Ca numere de telefon: doua numere de mobil la care raspunde mesageria vocala.

Site-ul de Internet descrie amanuntit plasamentele pe care SIF Oltenia le-a facut in ultimii ani, mentionand companii cum ar fi Sanex Cluj, Argus Constanta sau Postelecom, viitorul operator de telefonie fixa al Postei Romane, si enumera legile si regulamentele romanesti dupa care functioneaza. In plus, numarul unic de inregistrare prezentat pe site este chiar cel al SIF Oltenia.

Site-ul precizeaza ca "fondul de investitii" actual provine din fostul Fond de Investitii Galati. Acesta este un fond mutual romanesc care nu mai exista, fuzionand anul trecut cu un alt fond mutual. Fondul Galati era administrat de Quadrant Asset Management. Reprezentantii Quadrant spun ca stiu de mai mult timp de existenta site-ului, dar nici ei nu au ce sa faca.

"Stiam de acest site, dar nu avem ce sa facem pentru ca se afla intr-un alt stat. Cred ca este vorba de o schema de imbogatire rapida. Noua in mod direct nu ne-a facut nici un rau", spune Dragos Simion, presedintele Quadrant. Fraudarea investitorilor prin crearea de site-uri "goale", in spatele carora nu se afla de fapt nici o institutie bancara sau un fond de investitii, a intrat si in literatura americana. Unul din personajele principale ale best-seller-ului "Corectii", de Jonathan Franzen, aparut in 2001, este cooptat de un om de afaceri din tarile baltice pentru crearea unui astfel de site, care propune investitii cu randamente fabuloase.

In Statele Unite, 70% din familii detin actiuni pe bursa, asa incat oportunitatile sunt foarte urmarite. Pe de alta parte, tarile din Europa de Est sunt privite ca un "El-dorado" al randamentelor, asa incat propunerile de investitii venite din aceasta zona sunt cu atat mai mult luate in serios. vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO