Prima pagina

SIF-urile castiga 37 mil. euro din vanzarea Sicomed

19.09.2005, 19:35 15

Cea mai mare tranzactie de pe piata farmaceutica din Romania, preluarea Sicomed de catre compania ceha Zentiva pentru 200 mil. $ (161 mil. euro), ar putea aduce circa 37 de milioane de euro in conturile principalilor actionari minoritari ai Sicomed, SIF Muntenia si SIF Oltenia.

La pretul de 0,4797 dolari/actiune (0,39 euro, 1,36 lei ) oferit de Zentiva, pachetul controlat de SIF Muntenia, reprezentand 11,99% din actiunile Sicomed, valoreaza circa 19,6 milioane de euro, in timp ce SIF Oltenia ar urma sa primeasca aproximativ 16,6 mil. euro pentru 10,17% din actiunile producatorului de medicamente. Din aceste sume, cea mai mare parte reprezinta profitul celor doua SIF-uri.

Conform informatiilor existente in piata, pretul mediu la care SIF-urile au cumparat actiuni Sicomed se situeaza in jurul a 3.000 lei vechi (0,3 lei noi) pentru o actiune. Actiunile Sicomed au revenit vineri la tranzactionare la Bursa urcand inca din debutul sedintei la maximul admis, de 1,26 lei/actiune. Zentiva ar putea oferi 1,36 lei noi in momentul cand va lansa o oferta de preluare integrala a Sicomed.

"In urma cu cateva luni, Sicomed avea o capitalizare de circa 100 mil. $ si ne asteptam ca pretul oferit de un investitor strategic sa fie mai mare decat pretul din piata. Pretul oferit de Zentiva este multumitor, iar castigul nostru este foarte mare", a declarat Petre Szel, presedintele Muntenia Invest, care administreaza activele SIF Muntenia. Si reprezentantii SIF Oltenia s-au aratat multumiti de pretul oferit de Zentiva, insa nu au dorit sa ofere mai multe detalii pana la finalizarea tranzactiilor.

Conform datelor existente in piata, circa 80% din sumele pe care SIF-urile le vor incasa pentru actiunile Sicomed reprezinta profit. In aceste conditii, SIF Muntenia ar urma sa inregistreze un profit de circa 16 milioane de euro, cu 50% mai mult decat profitul obtinut de societate in 2004, iar castigul SIF Oltenia ar fi de circa 13 mil. euro, adica 75% din profitul pe anul trecut.

Unii brokeri considera insa ca este posibil ca SIF-urile sa nu vanda participatiile detinute la Sicomed. "Sunt sceptic in privinta vanzarii de catre SIF-uri a actiunilor Sicomed, avand in vedere ca acestea au de castigat in urma preluarii companiei de catre un investitor strategic, iar, in al doilea rand, au putine alternative de a investi banii castigati", a explicat Nicolae Ghergus, directorul executiv al societatii de brokeraj Confident.

Raportarile celor cinci societati de investitii financiare cu privire la situatia portofoliului la 31 iulie indica faptul ca si SIF Moldova detine un numar de circa 790.000 de actiuni Sicomed, reprezentand 0,19% din capitalul social al companiei. Valoarea acestui pachet de actiuni este de circa 0,31 de milioane de euro.

Una din explicatiile sumei oferite de Zentiva pentru preluarea Sicomed este componenta imobiliara a tranzactiei. "Valoarea tranzactiei pare mare, dar trebuie avut in vedere portofoliul imobiliar al Sicomed, ce cuprinde active de aproximativ 50 mil. $ (n.r.-aprox. 40 mil. euro)", potrivit analistilor citati de Reuters. Sicomed detine aproximativ 50 de hectare de teren localizat in apropierea autostrazii Bucuresti-Constanta, din care doar 10 hectare sunt folosite in procesele de fabricatie. Zentiva intentioneaza sa vanda activele imobiliare ale Sicomed, sustin analisti citati de Reuters.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO