Prima pagina

SIF-urile si-au luat avant. De marti, pragul de detinere devine 1%

01.08.2005, 19:37 18

Capitalizarea bursiera a celor cinci societati de investitii financiare (SIF) a crescut cu peste 86 de milioane de euro, dupa publicarea in Monitorul Oficial a ordonantei prin care Guvernul a hotarat ridicarea pana la 1% a pragului maxim de detinere, iar brokerii se asteapta in continuare la cresteri importante ale acestor titluri.

Valoarea de piata a SIF-urilor se ridica in acest moment la peste 1,15 miliarde de euro. De la emiterea comunicatului privind ridicarea pragului de catre Ministerul de Finante, in urma cu doua saptamani, actiunile SIF au castigat circa 20%.

Unii brokeri spun ca SIF-urile vor continua sa aiba evolutii pozitive la Bursa, in conditiile in care unii actionari vor incepe sa-si consolideze pozitiile prin transferul unor pachete de actiuni. In plus, ei considera ca, o data cu ridicarea pragului, pe piata SIF-urilor vor intra si fonduri de investitii straine, care nu cumparau pana acum actiuni la aceste societati din cauza valorii mici a actiunilor pe care aveau voie sa le achizitioneze. Un pachet de 1% dintr-un SIF valoreaza in prezent pe Bursa in jur de doua milioane de euro.

"Ridicarea pragului de detinere la SIF-uri este un lucru bun, asteptat de mult timp de investitori, nu doar din prisma cresterii pretului, ci mai ales datorita eliberarii accesului investitorilor la actiuni. Chiar si la preturile actuale, un procent de 0,1% din capitalul unui SIF nu reprezinta foarte mult nici pentru investitorii interni. Pragul de 1% permite investitorilor un management mai bun al portofoliului. In aceste conditii este de asteptat sa apara si investitori straini, care nu erau interesati pana acum de SIF-uri. In ceea ce priveste preturile de tranzactionare, acestea vor atinge probabil maximele din primele luni ale anului, insa, peste acest nivel, cresterile vor depinde mult de evolutia financiara a societatilor", spune Rares Nilas, directorul societatii de brokeraj BT Securities.

Unii brokeri sunt de parere ca pe viitor cele cinci societati de investitii financiare ar putea avea evolutii diferite la Bursa, in functie de cine va castiga controlul asupra lor.

"SIF-urile reprezinta o investitie buna pentru orice investitor, iar pe termen lung acestea vor mai creste. Ridicarea pragului la 1% permite principalilor actionari ai SIF-urilor sa-si consolideze pozitia si, probabil, acestia vor incepe transferul de pachete, inainte ca preturile sa creasca foarte mult", considera Valentin Ionescu, directorul de operatiuni al societatii de intermediere Euro Invest Vision.

Conform ordonantei, orice investitor va putea detine maximum 1% din capitalul unui SIF, fata de limita de 0,1% prevazuta pana acum in statutele acestora. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) urmeaza sa emita norme pentru aplicarea ordonantei, ceea ce ar putea insemna ca va putea reglementa si sanctionarea investitorilor care nu respecta prevederile ordonantei.

Noul prag de 1% va intra in vigoare incepand de marti, iar SIF-urile au la dispozitie 60 de zile pentru a opera modificarile in statut.

Investitorii de la Bursa au cerut de mai mult timp eliminarea sau majorarea pragului, aducand ca argument faptul ca actionariatul extrem de fragmentat al SIF-urilor, impus de pragul de 0,1%, nu permite actionarilor sa aiba un cuvant de spus in modul in care este administrat patrimoniul SIF-urilor, iar conducerile SIF-urilor sunt foarte greu de schimbat.

Fiecare dintre cele cinci SIF-uri are in jur de 8 milioane de actionari, iar un grup de actionari care ar detine 20% si-ar putea impune astfel punctul de vedere privind modul in care SIF-ul este administrat.

"Din punctul nostru de vedere, ridicarea pragului de detinere este un lucru bun, deoarece stimuleaza si alti investitori sa devina actionari la SIF-uri. Noi am propus inca din primavara majorarea acestei limite pana la 1%, sau chiar 5%. Totusi, ordonanta nu stabileste niste sanctiuni clare pentru depasirea pragului si lasa loc si de interpretari, care pot servi intereselor unor persoane sau grupuri de persoane care actioneaza concertat. Din acest motiv este posibil sa apara si unele surprize neplacute", a declarat Tudor Ciureze, vicepresedintele SIF Oltenia.

In ciuda pragului de 0,1%, in ultimii ani a avut loc un proces de concentrare a actionariatului SIF-urilor, formandu-se grupuri de actionari, fiecare cu 0,1% din actiuni, care au ajuns sa controleze pachete bune din capitalul SIF-urilor.

Un grup de investitori cehi detine 10-15% din SIF Transilvania, conform informatiilor existente pe piata, in timp ce un grup de investitori sloveni controleaza un procent similar din SIF Banat-Crisana. Omul de afaceri Catalin Chelu este, conform informatiilor de pe piata, cel mai important actionar al SIF Moldova si SIF Oltenia, controland prin intermediul mai multor societati comerciale pachete de peste 10% din actiuni. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO