Prima pagina

Simeon al II-lea va fi seful viitorului guvern de la Sofia

13.07.2001, 00:00 13



Fostul rege bulgar Simeon al II-lea a fost numit ieri in functia de prim-ministru, a anuntat liderul parlamentar al formatiunii fostului suveran, Plamen Panaiotov, dupa o intalnire cu presedintele Petar Stoianov.

"Cu mare emotie, dar cu simtul responsabilitatii care ma caracterizeaza, luand in considerare increderea pe care alegatorii mi-au acordat-o pe 17 iunie, accept aceasta propunere", a spus Simeon dupa ce partidul sau, Miscarea Nationala pentru Simeon al II-lea (NDS), l-a nominalizat pentru functia de premier, relateaza BBC.

Presedintele Stoianov a declarat ca ii va acorda oficial lui Simeon mandatul de a forma un nou guvern duminica. Fostul rege va avea la dispozitie o saptamana pentru a forma viitorul cabinet, a carui componenta va fi supusa la vot in Parlament pe 24 iulie.

Initial, Simeon a declarat ca nu va deveni prim-ministru, dar ulterior, pe masura ce negocierile pentru formarea guvernului avansau, si-a schimbat pozitia, declarand ca, practic, nu are de ales.

"Am o singura alternativa, aceea de a deveni prim-ministru, fapt care este extraordinar dar si incarcat de responsabilitati. Insa daca trebuie sa fac acest lucru pentru Bulgaria, atunci il voi face", spunea fostul rege bulgar saptamana trecuta.

NDS a obtinut 120 din cele 240 de locuri ale legislativului la alegerile din 17 iunie. Simeon s-a declarat in favoarea formarii unei coalitii cu partidele care impartasesc aceeasi viziune cu el - crestere economica, lupta impotriva coruptiei, aderarea la Uniunea Europeana si NATO.

Simeon a fost incoronat ca rege al Bulgariei la varsta de sase ani, in 1943, dupa moartea tatalui sau, dar si-a pierdut coroana trei ani mai tarziu, in urma unui referendum organizat de comunisti la care s-au inregistrat fraude majore.

La varsta de noua ani, el a fugit impreuna cu mama sa in Egipt, fara a abdica oficial vreodata. In exil, a stat in principal in Spania, unde a lucrat ca si consilier de afaceri.

Fostul monarh, acum in varsta de 64 de ani, a revenit in Bulgaria in 1996, dupa caderea comunismului, fiind primit cu entuziasm de multi bulgari dezamagiti de politicienii corupti din intregul spectru politic.

Desi sondajele arata ca putin bulgari doresc revenirea la monarhie, multi au fost atrasiu de figura sa aristocratica si de mesajul de cinste si reconciliere promovat in timpul campaniei electorale, ceea ce a reprezentat o schimbare reconfortanta dupa numeroasele scandaluri politice ce au avut loc dupa 1989 in Bulgaria.

Simeon, care declara ca nu are de gand sa reinstaureze monarhia, a dorit initial sa candideze la functia de presedinte, dar a fost impiedicat de Curtea Constitutionala. Ulterior, el a format NDS, formatiune care a umilit pur si simplu celelalte partide la scrutinul din iunie.

Astfel, partidul fostului rege a obtinut voturile a peste 43% din alegatori, in timp ce Fortele Democratice Unite, coalitia aflata la putere, a obtinut 18% din voturi, iar Partidul Socialist - 17%.

Victoria electorala a lui Simeon este un eveniment unic in Europa. El este primul monarh din Europa de Est care revine victorios pe scena politica a tarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO