Prima pagina

Smithfield investeste 100 mil. euro in ferme

10.07.2008, 18:29 38

Divizia de ferme a grupului Smithfield, unul dintre cei mai mari investitori americani din Romania, cu afaceri de circa 9 miliarde de euro la nivel mondial, va investi anul acesta aproximativ 100 de milioane de euro in dublarea numarului de ferme si in constructia unei fabrici de nutreturi combinate.
Proiectul face parte dintr-un plan de investitii de un miliard de dolari (peste 600 mil. euro) anuntat de americani in momentul intrarii pe piata locala, in 2004, prin achizitia combinatului Comtim din Timisoara.
Necesarul intern de materie prima al producatorilor de mezeluri este acoperit in majoritate din importuri de carne congelata, motiv pentru care producatorii de carne de porc investesc in cresterea numarului de ferme detinute.
"Operam 25 de ferme in prezent, dar avem 10-15 ferme in curs de autorizare si 10 in curs de constructie. Constructia unei ferme de tineret sau ingrasare costa circa 2,5 de milioane de euro, in timp ce o ferma de scroafe costa aproximativ 18-20 de milioane de euro", a declarat Bogdan Mihail, directorul general al Smithfield Ferme.
Mihail a preluat operatiunile Smithfield Ferme la inceputul acestui an dupa ce a renuntat la functiile de vice-presedinte si director executiv detinute in cadrul producatorului de bauturi alcoolice Prodal '94.
El a adaugat ca cea de-a doua fabrica de nutreturi combinate (FNC) a companiei situata in localitatea Vinga, judetul Arad, este un proiect greenfield, cu o capacitate de depozitare de peste 40.000 de tone de cereale in care Smithfield a investit 30 mil. euro. Primul FNC Smithfield este situat in localitatea Padureni, judetul Timis.
Smithfield Ferme a inregistrat anul trecut o cifra de afaceri de aproximativ 100 mil. euro si pierderi de 11,5 mil. euro ca urmare a sacrificarii a circa 52.000 de animale bolnave de pesta porcina din trei ferme situate in judetul Timis. Pentru anul acesta, reprezentantii companiei estimeaza o crestere a afacerilor de 15-20% si reintrarea pe profit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO