Prima pagina

SNR ataca monopolul RomTelecom

10.05.2001, 00:00 19



Monopolul operatorului national de telecomunicatii Romtelecom ar putea lua sfarsit inca din aceasta luna, cu mult inainte de liberalizarea pietei de profil (1 ianuarie 2003), prin intrarea in cursa pentru transmisiile de voce a Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR).

Potrivit presedintelui Societatii Nationale de Radiocomunicatii (SNR) Gabriel Grecu, prezent ieri la Ziua Comunicatiilor - CERF 2001, societatea va lansa la sfarsitul acestei luni un proiect pilot prin care orice locuitor al Bucurestiului poate solicita instalarea unui echipament de comunicatii radio in banda larga, ce asigura transmisia de voce, date si video ca o alternativa a transmisiilor prin cablu sau fibra optica.

Promotional, echipamentele vor fi oferite spre testare gratuit, urmand ca, daca proiectul va avea succes, reteaua sa se extinda in urmatorii ani la nivel national.

In prezent, echipele SNR lucreaza inca la elaborarea tarifelor pe care societatea le va percepe pentru serviciile noii retele.

"Va pot spune insa cu siguranta ca strategia de pret va fi agresiva, in ideea de a putea sa castigam cat mai multe segmente de piata", a declarat Grecu.

Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei Dan Nica a completat, spunand ca "tarifele vor fi cu siguranta la jumatatea celor practicate in prezent de Romtelecom".

Din punct de vedere tehnic, reteaua nationala va avea acces pe 26Ghz - pentru care SNR a obtinut o licenta anul trecut - si va avea la baza echipamente furnizate de Ericsson.

Pe de alta parte, Romtelecom va incerca sa contraatace in urmatoarele luni, prin lansarea pe piata a unor servicii strans legate de sectorul comunicatiilor de voce si prin investitii de 524 de milioane de dolari in acest an.

"In doua-trei luni, vom oferi servicii mult mai ieftine de voice-over-IP, cu aproximativ 25% discount", a declarat George Theodorou, directorul comercial al Romtelecom.

Potrivit lui Theodorou, luna viitoare va fi lansat un furnizor de servicii Internet (ISP), in care Romtelecom va detine cel putin majoritatea actiunilor.

Denumita RTel, compania va oferi prin infrastructura Romtelecom servicii Internet si comert electronic ieftin, iar pentru inceput, Theodorou estimeaza investitia la 25-30 milioane de dolari.

George Theodorou nu a comentat in nici un fel intrarea pe piata a SNR in sectorul transmisiilor de voce, date si video.

Tot La CERF 2001, ministrul Nica a anuntat ca Guvernul urma sa discute ieri proiectul de lege privind comertul electronic, care, impreuna cu legea semnaturii electronice, aflata in dezbatere la Parlament, "va conduce la schimbari importante in domeniul economic".


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO