Prima pagina

Softistii autohtoni ar putea deveni curand scumpi pentru vestici

25.03.2003, 00:00 16

Pretul fortei de munca din industria IT autohtona a crescut in ultimul timp iar aceasta tendinta se va mentine. Din aceasta cauza,  companiile romanesti de software care lucreaza pentru export, in contracte de outsoursing, ar trebui sa se orienteze catre proiecte cu valoare adaugata mare, pentru a se mentine pe piata, apreciaza Varujan Pambuccian, presedintele Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatii din Camera Deputatilor.
Unul dintre putinele avantaje pe care le aveau pana acum producatorii romani de soft, forta de munca ieftina, incepe sa dispara iar clientii din strainatate se orienteaza catre regiuni unde programatorii costa mai putin.
"Efectele cresterii costurilor cu forta de munca in industria soft locala au inceput sa se resimta, o firma brasoveana dand deja faliment dupa ce si-a pierdut unicul client in favoarea unei companii dintr-o tara mai estica", exemplifica Pambuccian.
Deputatul , pesimist, spune chiar ca "exista pericolul ca peste cativa ani sa ne confruntam cu un somaj mare in domeniu". Acum, multe dintre firmele romanesti care exporta software fac lohn, adica scriu cod-sursa la comanda unui client din strainatate, proiect in care valoarea adaugata se apropie de zero, apreciaza Pambuccian.
Romania a exportat software si servicii IT in 2001 in valoare de 104 mil. euro iar prognozele pentru 2002 se ridicau la 130 milioane euro, indica Florin Talpes, presedintele Asociatiei Nationale de Software si Servicii din Romania. In acest an, exportul autohton din domeniu s-ar putea ridica la 160 milioane euro, potrivit aceluiasi oficial. "Din totalul exportului de soft si servicii IT, 95% il reprezinta proiectele de outsourcing ( activitati externalizate in Romania de firme straine - n.r.)", a afirmat Talpes in cadrul unei conferinte care a anuntat deschiderea pe 8 aprilie a Salonului national de software si servicii soft21.ro.
iuliana.susanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO