Prima pagina

Spaniolii de la Hercesa cred ca preturile de pe segmentul rezidential sunt supraevaluate

11.10.2005, 19:53 34

Preturile de pe segmentul rezidential al pietei imobiliare din Romania sunt supraevaluate si vor inregistra o tendinta de scadere in perioada urmatoare, sustine Alejandro Solano, directorul operatiunilor din Romania ale dezvoltatorului imobiliar Hercesa Inmobiliaria.

El spune ca in Spania, casele livrate de Hercesa si destinate clasei de mijloc au un pret final de aproximativ 1.200-1.300 de euro pe metru patrat construit. Acest pret este similar cu cel intalnit si pe piata din Bucuresti. O casa cu suprafata de 240 de metri patrati intr-un cartier rezidential dezvoltat de Hercesa la marginea Madridului are un pret de vanzare de aproximativ 330.000 de euro. "Am ales piata romaneasca pentru ca in Spania piata imobiliara si-a incetinit simtitor ritmul de crestere. Mai mult, nivelul de crestere din Spania este aproape flat", a declarat Solano.

Pana in prezent, compania spaniola s-a implicat in doua proiecte pe piata romaneasca: un cartier de 900 de apartamente pe terenul fostei fabrici de paine Titan (care ar putea implica investitii de pana la 40 de milioane de euro) si un apart-hotel in sediul fostului hotel Cismigiu, proiect estimat la 6-7 milioane de euro.

"Ne-am propus ca 75% din imobilele rezidentiale livrate pe piata romaneasca sa fie destinate clasei de mijloc, categorie de clienti aflata in plin proces de formare", a mai spus Solano.

El crede ca pentru moment nu se pune problema "returnarii" investitiilor.

"In momentul de fata suntem in faza in care cheltuim bani pe piata romaneasca, in care ne plasam fondurile cat mai eficient. Nu putem vorbi de venituri certe intr-un termen scurt", a mai spus Solano.

Randamentul anual oferit de piata imobiliara din Romania este de aproximativ 10% in euro sau chiar mai ridicat, in opinia sefului Hercesa. In Spania, piata ofera un randament anual de circa 6-7%, spre comparatie.

"Suntem in permanenta in cautarea unor terenuri pentru noi proiecte rezidentiale. Proiectul localizat pe terenul fabricii Titan are deja PUZ (planul urbanizstic zonal - n. red.) aprobat, iar primele imobile vor fi livrate pe piata in al treilea trimestru al anului viitor", a relatat Solano.

Compania spaniola estimeaza obtinerea unor venituri de circa 320 de milioane de euro anul acesta pe pietele din Spania si Portugalia unde s-a implicat in proiecte rezidentiale. Pentru 2006, oficialii companiei au prevazut venituri totale de peste jumatate de miliard de euro.

Hercesa nu este singurul investitor spaniol care a anuntat investitii imobiliare pe piata locala. Compania Invarsa detinuta de omul de afaceri spaniol Alfonso Cadaval a achizitionat terenuri in centrul Bucurestiului in valoare de aproape 10 milioane de euro pentru demararea unui proiect de constructii de apartamente de lux, in valoare de 25-30 de milioane de euro.

Invarsa a cumparat o suprafata de aproape 200.000 de metri patrati in apropierea hotelului Marriott din Bucuresti si in alte locatii centrale din Capitala.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO