Prima pagina

Statistica: gospodariile si economia ascunsa au marit PIB-ul

12.06.2003, 00:00 14


Institutul National de Statistica a explicat ieri cresterea economica anuntata pe primul trimestru, de 4,4%, prin cresterea efectivelor de animale, a economiei "ascunse" si a "productiei industriale din gospodarii".

O serie de analisti si-au exprimat indoiala cu privire la acest nivel al cresterii economice, in conditiile in care industria si serviciile, care detin impreuna peste trei sferturi din PIB, nu au avut decat o crestere de 2,6% si, respectiv, 3,4% pe primul trimestru.


In plus, constructiile, creditate de Statistica cu o rata de crestere de 5,6% pe primul trimestru, au avut, conform raportarilor companiilor din acest sector, o evolutie foarte proasta din cauza vremii nefavorabile.


"Dorim sa ii invitam la o discutie si la o analiza mai atenta pe acesti analisti. Conturile nationale sunt o stiinta care se acumuleaza destul de greu, si in timp", a declarat ieri Clementina Ungureanu, vicepresedintele INS.


INS sustine ca a calculat Produsul Intern Brut dupa metodologia aprobata de Uniunea Europeana si de Fondul Monetar International.


Daniel Daianu, profesor de economie si ex-ministru de finante, Aurelian Dochia, director al diviziei Corporate Finance a Bancii Romane pentru Dezvoltare si Radu Craciun, analist senior la ABN Amro, si-au aratat suprinderea fata de rezultatele publicate de statistica, in conditiile in care productia industriala pe primele trei luni n-a crescut decat cu 1,1%.


Clementina Ungureanu a aratat ca productia industriala luata in calcul in buletinele lunare este numai cea realizata de intreprinderile cu peste 50 de salariati si urmareste doar 1600 de produse, pe cand la formarea PIB sunt insumate insa si productiile celorlalte firme, productia industriala din gospodarii, precum si economia ascunsa.


"Este un specific al Romaniei ca productia industriala se produce si in gospodarii. In industria casnica sunt produse mai ales alimente, cum ar fi mezeluri, branza, vin, tuica, dar si textile ", a afirmat secretarul general al INS, Gabriel Jifcu.


Economia ascunsa este luata in calcul cu o crestere de 18% pe primul trimestru. Potrivit reprezentantilor INS, estimarea economiei ascunse se face pe trei componente principale: industrie, constructii si servicii. Cu cea mai mare crestere, 20%, este creditata economia ascunsa din industrie.


Dupa socotelile INS, economia ascunsa a avut o crestere de 19% anul trecut, care a contribuit la cresterea PIB de anul trecut de 4,9%.



Totusi, reprezentantii INS si-au mai nuantat pozitia: "Datele pe primul trimestru au o incarcatura sezoniera, asa ca in perioada urmatoare vom aplica anumite ajustari", a spus Clementina Ungureanu, aratand ca indicatorii publicati urmaresc mai degraba "sa estimeze" intreaga activitate din economie decat s-o descrie.


Potrivit INS, Produsul Intern Brut estimat pentru primele trei luni ale anului a fost de 327.703,5 miliarde lei. Pe ramuri de activitate, cresteri semnificative au fost inregistrate in constructii - 5,6%, in vreme ce serviciile au avansat cu 3,4%. Productia industriala s-a majorat cu 2,6%, iar cea agricola cu 7,1%.


Astfel, valoarea adaugata bruta a avut in total o crestere de 3,5%. "Impulsul" de crestere pana la 4,4% a fost dat de impozitele nete pe produs.


Impozitele nete pe produs (calculate ca diferenta dintre impozitele pe produs datorate bugetului- TVA, accize si taxe vamale - si subventiile acordate de stat) au crescut in primul trimestru cu 11,4% - o evolutie fara precedent in ultimii ani.



Taxele vamale au crescut cu 11,9%, accizele cu 14,6%, iar TVA cu 8,5%, in timp ce subventiile au scazut doar cu 0,2%, explica reprezentantii Statisticii cresterea de 11,4% a acestui indicator.


In ceea ce priveste constructiile, reprezentantii INS sustin ca au fost finalizate, in perioada ianuarie-martie, unele lucrari incepute anterior, iar platile au fost inregistrate si au intrat in calculul PIB pe primul trimestru.


Cat despre cresterea cu circa 7% a productiei agricole, Ungureanu a aratat ca aceasta se explica prin productia animala, situatie ilustrata de cresterea lunara a efectivelor de animale.


Partidele de opozitie, PNL si PD, au cerut Statisticii explicatii publice asupra metodologiei pe baza careia au fost obtinute rezultatele.


Reprezentantii INS au spus ieri, in replica, ca "astfel de discutii aduc un deserviciu tarii". "Nu cred ca indicatori la care lucreaza 2.000 de oameni pot fi falsificati politic", a spus Clementina Ungureanu.


Guvernul insista sa pastreze pentru acest an o tinta de crestere a PIB de 5,2% asumata la inceputul anului.

Ingrijorate de perspectiva unui an agricol foarte slab, mai multe banci de investitii si-au revizuit estimarile privind cresterea economica a Romaniei in acest an, cei mai pesimisti avansand cifre de 3,6%.
Guvernul isi mentine o tinta de crestere a PIB cu 5,2%, in conditiile in care mizeaza pe un spor de productie industriala de 6,1%, o crestere in agricultura de 7%, respectiv 7,7% in constructii si 3,8% in servicii.

La capitolul utilizare a PIB, statistica arata o crestere a consumului final total cu 3,5%, consumul final efectiv al gospodariilor populatiei a urcat cu 3,8 %. Consumul final efectiv al administratiei publice a inregistrat in primul trimestru o scadere cu 0,2%. In acelasi timp, investitiile realizate in economie au crescut in termeni reali cu 6,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO