Prima pagina

Statul a platit 160 de milioane de euro in locul insolvabilei Termoelectrica

22.06.2004, 00:00 15



Societatea Termoelectrica s-a dovedit incapabila sa ramburseze din lichiditati proprii emisiunea de obligatiuni externe lansate in 1999, in valoare de 160 milioane de euro si ajunse la scadenta pe 27 martie anul acesta.



Reputatia sa de imprumutat in fata pietelor externe de capital, dar mai ales a statului roman care garantase creditul, a fost salvata de guvern printr-un imprumut de urgenta in valoare de 6.700 miliarde de lei (167 milioane de euro) acordat de Trezoreria statului.



Si astfel, incapacitatea societatii Termoelectrica de a-si incasa facturile pune in urcatura bugetul de stat. Motivul?



Cele 6.700 de miliarde de lei pun in pericol tinta de deficit bugetar pe primul semestru, angajata fata de Fondul Monetar International si care nu accepta ca imprumutul de urgenta pentru Termoelectrica sa fie socotit in afara bugetului.



Cum obligatiunile au fost emise cu garantie guvernamentala, statul nu a ezitat sa acopere Termoelectrica, evitand astfel un semnal cat se poate de prost pentru pietele externe in cazul in care rambursarea ar fi fost intarziata. Aceasta in conditiile in care societatea este cea mai entitate cu capital de stat care se finanteaza din credite externe.



Desi data scadentei era bine cunoscuta, Termoelectrica nu a contractat un nou imprumut extern pentru rambursarea obligatiunilor. Urmeaza sa o faca in trimestrul al treilea, cand va strange bani si pentru aprovizionarea cu combusitibil pentru iarna, in plafonul de garantare convenit cu FMI. De-abia atunci isi va primi si bugetul de stat banii inapoi. Inca o data, garantia statului se arata suficient de confortabila, inclusiv pentru managementul companiei.



In premiera pentru o asemenea operatiune de rambursare a unui credit extern, valuta necesara a fost cumparata direct de pe piata interbancara, pe parcursul a 4-5 zile de tranzactii, fara ca ordinele de cumparare sa determine presiuni asupra cursului.
razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO