Prima pagina

Statul roman achita 500 milioane de dolari pentru datoriile altora

13.07.2000, 00:00 18



Statul roman este obligat sa plateasca aproape 500 milioane dolari in locul a 32 societati comerciale, banci si companii nationale, pentru care a garantat creditele externe luate de acestea si neplatite la scadenta, in caz contrar, urmand sa fie considerat in incapacitate de plata.

"In cazul in care statul nu plateste o rata de capital din garantiile acordate agentilor economici, fie ea chiar si de 2.000 de dolari, Romania este considerata in incapacitate de plata", a declarat Ziarului Financiar Ionut Costea, secretar general adjunct la Ministerul Finantelor.

La data de 11 iulie 2000, valoarea totala a creantelor din rate de capital si dobanzi aferente garantiilor acordate agentilor economici si suportate din fondul de risc al Ministerului Finantelor ,era in valoare de 9.848.009 miliarde lei. Oficialul din Finante spune ca plata ratelor de capital si a dobanzilor este deocamdata singura solutie pe care o are statul. Creantele au crescut cu aproape 4.000 miliarde lei fata de inceputul anului, atunci cand datoriile companiilor erau in valoare de 5.800 miliarde lei.

"Putem sa-i introducem in procedura de lichidare dar atunci ar trebui sa platim toate creditele odata lucru care ar fi mult mai costisitor", a adaugat secretarul general.

Cea mai mare creanta este aceea a fostei regii autonome Renel care a are de platit creditorilor externi 4.780.096 miliarde lei, adica 222 milioane dolari la cursul de ieri al BNR.

"Creanta Renel este constituita din importurile de petrol si pacura garantate de statul roman in anii anteriori', spune Costea.

Din topul datornicilor mai fac parte Contrasimex Bucuresti cu 640,9 miliarde lei, Petrol Exportimport cu creante in valoare de 541,7 miliarde lei, World Trade Center-Sofitel cu 516,1 miliarde lei, Astra Arad cu 269,7 miliarde lei, Arcasrom cu 269,7 miliarde lei, Oltchim SA cu 117,5 miliarde lei sau SC Ocrim Romania cu 175,2 miliarde lei.

Costea spune ca in situatia World Trade Center care este o companie privata "bancile franceze care sunt principalii creditori au ipoteca de gradul I", ceea ce inseamna ca in caz de declarare a falimentului, sunt primii care merg la masa credala.

Pe lista neagra a acestui tip de datornici se regasesc si societati precum Rulmenti Brasov, Sidex Galati, Roman Brasov, Tractorul Brasov sau Combinatul Siderurgic Resita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO