Prima pagina

STK Emergent a pierdut 18% de la IPO

15.08.2008, 20:54 14

Fondul inchis de investitii STK Emergent, administrat de societatea STK Financial, a inregistrat o scadere de 18% a valorii activului din momentul derularii ofertei publice initiale si pana la finalul lunii iulie, conform datelor companiei.
STK Emergent a derulat, in perioada 19 februarie si 10 martie, o oferta publica initiala in valoare de aproximativ 50 de milioane de lei (13,8 milioane de euro) in vederea listarii la Bursa de Valori Bucuresti. Fondul a scos la vanzare 177.877 de titluri, la pretul de 281 de lei. La finalul lunii martie, valoarea contabila a unei unitati de fond STK Emergent era de 188 de lei, incheind luna iulie la pretul de 154 de lei, potrivit informatiilor furnizate de administrator.
Fondul investeste in proportie de 60% din active in companii care se tranzactioneaza, 40% din resursele fondului fiind alocate firmelor care activeaza in domeniul constructiilor si imobiliare.
Printre cele mai importante detineri ale STK Emergent se numara compania Constructii Bihor (COBJ), unde fondul detine 21,7% din actiuni. In intervalul cuprins intre lunile martie si iulie, titlurile COBJ au scazut cu 22%. Actiunile societatilor de investiti financiare (SIF-uri) au pierdut in aceasta perioada in jur de 35% din valoarea de piata, ajungand sa fie evaluate la jumatate din valoarea activului net.
Aprobata de Bursa la sfarsitul lunii iulie, intrarea la tranzactionare a fondului a fost estimata initial de administratori pentru mijlocul lunii august.
Pe fondul scandalului aparut intre seful STK Nicolae Pascu si presedintele Broker Cluj, Petru Prunea, data intrarii la Bursa a fost amanata. Cei doi s-au acuzat reciproc de ilegalitati.
Pretul la care vor fi tranzactionate pe Bursa titlurile STK Emergent va fi stabilit in functie de cerere si oferta, putand fi mai mare sau mai mic decat valoarea activului corespunzatoare unei unitatii de fond. Aceasta este calculata in functie de evolutia investitiilor facute de fond.
"Daca investitorii vor recunoaste potentialul de castig al fondului, atunci cred ca STK Emergent se va tranzactiona pe Bursa cu prima", a spus Nicolae Pascu, presedintele societatii de administrare STK Financial.
Daca pretul de piata al STK Emergent este peste pretul unitatii de fond, inseamna ca fondul se tranzactioneaza cu "prima". Daca unitatea de fond este mai scumpa decat titlul tranzactionat, atunci fondul se tranzactioneaza cu "discount".
Fondul a avut anul trecut un castig de 14,87 milioane lei, in crestere cu 437% fata de rezultatul raportat la sfarsitul anului 2006. Administratorul isi propune ca obiectiv obtinerea unui randament anual de minimum 25%, printr-o administrare activa.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO