Prima pagina

Stolojan spune da liberalilor si intra in cursa pentru Cotroceni

07.08.2000, 00:00 9



Theodor Stolojan isi va anunta astazi, intr-o conferinta de presa, candidatura la alegerile prezidentiale din partea PNL, in timp ce premierul Mugur Isarescu va face in aceste zile o declaratie politica privind eventuala sa intrare in cursa pentru Cotroceni.

"Luni (astazi - n.r.), la conferinta de presa, voi anunta ca voi merge cu PNL. Intrarea sau neintrarea nu are importanta, deoarece optiunea politica este legata de PNL si sprijinirea candidaturii mele la presedintie este legata de PNL", a declarat Stolojan pentru Radio Romania Actualitati, intr-un interviu difuzat ieri.

Desi fostul prim-ministru a evitat sa spuna daca va intra sau nu in PNL, liberalii i-au cerut si chiar anunta acest lucru. "Un candidat nu poate avea succes decat daca este inscris intr-un partid", a spus, in acest sens, presedintele PNL Mircea Ionescu-Quintus.

Purtatorul decuvant al PNL, Crin Antonescu, a declarat pentru Ziarul Financiar, ca Stolojan se va inscrie in formatiunea liberala astazi, insa presedintele Quintus spune ca inregimentarea" politica se va petrece in zilele urmatoare".

Stolojan a mai afirmat, in interviul citat, ca "daca PNL va inregistra la parlamentare un scor bun, devenind un coechipier intr-o alianta pentru guvernare, evident ca domnul Mugur Isarescu este cea mai buna alegere pentru a continua programul de guvernare".

Potrivit lui Crin Antonescu, liderii liberali i-au propus acest lucru sefului Executivului, sambata, in cadrul unei intrevederi la Neptun, la care Stolojan l-a instiintat pe Isarescu de decizia sa.

In urma acestei intalniri, Quintus a afirmat ca, personal, nu crede ca Isarescu va intra in cursa pentru Cotroceni, intrucat nu are sprijinul PNL. Potrivit lui Quintus, premierul a spus ca, daca se va hotari sa candideze la prezidentiale o va face doar ca independent, dar sustinut de o coalitie mai larga.

In ipoteza in care si candidatura lui Isarescu va deveni realitate, cei cei doi nu se vor ataca in campania electorala, a adaugat Crin Antonescu. "Cu sau fara un angajament scris, e limpede ca nu-l vom ataca pe Mugur Isarescu, atata vreme cat noi il consideram cel mai potrivit pentru a fi prim-ministru", a declarat Antonescu.

Pe de alta parte, surse din Executiv au declarat pentru Mediafax ca premierul isi va preciza marti sau miercuri pozitia fata de propunerea de a candida la Cotroceni, el urmand sa revina din concediu cu o saptamana mai devreme.

La sfarsitul saptamanii trecute consilierul presedintelui Constantinescu pe probleme de analiza politica, Cristian Preda anuntase ca Isarescu a acceptat sa candideze, pentru functia suprema in stat, ca independent, sustinut de o coalitie mai larga. Prezent vineri la o intalnire dintre membrii Grupului pentru Dialog Social si liderii PNL, Preda a spus ca se afla acolo pentru a transmite din partea sefului statului mesajul ca Isarescu a acceptat, la insistentele lui Emil Constantinescu, sa candideze.

Anuntul sau a fost infirmat de consilierul prezidential Zoe Petre care a declarat ca Preda "si-a depasit atributiunile", prezentand "o ipoteza de lucru drept o certitudine" si ca nu avea un mandat din partea lui Constantinescu sa faca un astfel de anunt.


Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO