Prima pagina

Stroe, Dacia: Daca aceasta taxa auto va ramane, Romania va ajunge in fata Curtii Europene

Stroe, Dacia: Daca aceasta taxa auto va ramane, Romania va ajunge in fata Curtii Europene
08.02.2008, 12:44 19

Vicepresedintele companiei Automobile Dacia, Constantin Stroe, a declarat, vineri, ca in principiu sustine taxa de prima inmatriculare, dar nu in actuala forma, el avertizand ca daca taxa auto se va mentine, Romania va ajunge inevitabil in fata Curtii Europene de Justitie, informeaza Mediafax.

"Eu sunt pro-taxa, dar nu in aceasta forma, dar vreau sa vad daca aceasta taxa va fi anulata, care vor fi peste un an consecintele dezastrului in domeniul social. Ma gandesc la locurile de munca, la siguranta rutiera si la impactul negativ asupra mediului", a spus Stroe.

Taxa de poluare auto se calculeaza printr-o formula care include coeficienti in functie de gradul de poluare a motorului (normele Euro), de capacitatea cilindrica a propulsorului si vechimea masinii. Suma rezultata pentru fiecare subcategorie este ajustata cu o cota de reducere, care creste de la 0 la 95%, in raport direct proportional cu vechimea masinii.

Cota de reducere este stabilita in functie de vechimea autovehiculului, de rulajul mediu anual, de starea tehnica si nivelul de dotare al autovehiculului, prevazute in normele metodologice. Vechimea autovehiculului rulat se calculeaza in functie de data primei inmatriculari a acestuia.

Valoarea taxei va creste de doua - trei ori la masinile noi Euro 4 si va scadea de zece ori la masinile vechi Euro 1, conform modificarilor care vor intra in vigoare la 1 iulie.

Mai multe stiri pe www.mediafax.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO