Prima pagina

Subventii pentru recolta record la profit

18.08.2003, 00:00 19

Programul guvernamental de subventionare a achizitiei de ingrasaminte pentru micii agricultori a inceput sa isi arate efectele. Nu in rapoarte de productiii record la hectar ci deocamdata in rapoartele financiare... ale producatorilor de ingrasaminte.
Azomures Targu - Mures si Amonil Slobozia, doua din principalele combinate de ingrasaminte din Romania si, in acelasi timp, furnizori importanti in cadrul programului guvernamental de 82 milioane dolari, au raportat rezultate financiare in crestere puternica pentru prima jumatate a anului.
Azomures a inregistrat o triplare a profitului net pe primele sase luni, de la 4,48 milioane dolari in 2002 la 13,88 milioane dolari. Aproape acelasi ritm de crestere l-a avut si profitul net al Amonil, care a ajuns la 2,3 milioane dolari, de la 740.000 $ in primele sase luni ale anului trecut.
Vanzarile cele doua companii au crescut, de asemenea, cu 50% in dolari pentru Amonil si cu 25% pentru Azomures.
"Rezultatele financiare bune se datoreaza atat programului guvernamental de subventionare a micilor agricultori, cat si cresterii exporturilor. Am primit comenzi importante din Statele Unite pentru un nou tip de ingrasamant chimic pe care am inceput sa il fabricam in acest an, dupa o investitie importanta de anul trecut", a declarat pentru Ziarul Financiar Yetkin Erman, vicepresedintele consiliului de administratie al Azomures.
Azomures a fost principalul furnizor in cadrul programului, asigurand aprovizionarea a 20 de judete si productia pentru peste 40% din cantitatea totala necesara de 333.896 de tone.
Azomures a anuntat rezultatele in cursul sedintei de vineri a Bursei de Valori, investitorii reactionand rapid la vestile privind triplarea profitului. Actiunile companiei au crescut cu 15%, maximul posibil pentru o zi, pana la 2.750 de lei/actiune.
In afara de Azomures, in cadrul programului au fost cuprinse Amonil Slobozia, Turnu, Sofert Bacau si Doljchim Craiova.
"Programul guvernamental a fost, intr-adevar, principala cauza a cresterii profitului si cifrei de afaceri", spune si Victor Dobrescu, director general al Amonil.
Producator de ingrasaminte numai pe baza de azot (programul prevedea in componenta si fosfati), Amonil a importat fosfati in valoare de 700.000 - 800.000 dolari si a pus la punct o tehnologie prin care a mestecat ingrasamintele produse in mod normal cu fosfatii pentru a putea beneficia de pe urma programului.
Sofert Bacau, de asemenea listata la Bursa de Valori, nu si-a raportat rezultatele financiare, insa si in acest caz investitorii asteapta o imbunatatire semnificativa a situatiei financiare.
Profitul Azomures este de 1.220 de lei/actiune iar cel al Amonil de 70 lei/actiune. Pretul actiunilor Amonil la Bursa este de 136 de lei. Titlurile Amonil nu au crescut vineri, rezultatele financiare fiind anuntate dupa inchiderea sedintei.
Capitalizarea bursiera a Azomures este de 31 milioane dolari iar cea a Amonil, 4,6 milioane dolari. In ambele cazuri, profitul reprezinta jumatate din capitalizarea bursiera.
Reprezentantii producatorilor de ingrasaminte sunt optimisti si in ceea ce priveste evolutia din a doua jumatate a anului. Mai ales ca programul guvernamental s-ar putea repeta. 
"Pentru urmatoarele luni speram ca profitul sa se mentina la un nivel ridicat, mai ales daca programul guvernamental va continua. Semnalele pe care le primim sunt incurajatoare, desi nu exista inca nimic concret. Daca aceast lucru se va intampla ar trebui sa semnam contractul in septembrie sau octombrie pentru a putea finaliza livrarile pana in primavara anului viitor," a estimat Yetkin Erman, de la Azomures.
Compania are ca actionar majoritar grupul turc Transworld Fertilisers, care detine 50,42% din actiuni.  Actionari importanti sunt, de asemenea, Autoritatea pentru Privatizare si fondul de investitii american Broadhurst.
Amonil este detinuta de companiile de comert Romferchim  Bucuresti si Eurotrading Chemicals, care detin impreuna 56,6% din actiuni.
Sofert apartine grupului Interagro (controlat de omul de afaceri Ioan Nicolae), Doljchim are ca actionar majoritar pe SNP Petrom iar Turnu apatine statului, fiind scoasa recent la privatizare.
Industria romaneasca de ingrasaminte chimice a suferit un declin puternic dupa 1990. In urma acestuia, mai mult combinate au fost inchise iar cele care au rezistat, in afara de Azomures, nu se pot lauda ca o duc prea bine.
In ciuda revirimentului din ultimii doi ani, industria este inca sub nivelul din 1993. Anul trecut, productia a fost de 921.000 de tone iar pentru acest an se estima o stagnare fara contributia acestui program.
Industria s-ar putea revitaliza incepand de anul acesta cand cantitatea de ingrasaminte alocata programului - 333.896 tone, va mari cu peste 35% productia de profil din Romania.
Producatorii de ingrasaminte vor trebui sa faca fata insa scumpirilor ce se pregatesc pentru pretul gazului si al energiei electrice. laurentiu.ispir@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO