Prima pagina

Tenaris Silcotub negociaza sa fie furnizor pentru Logan in toata lumea

22.11.2004, 00:00 52

Grupul international Tenaris, unul dintre cei mai mari producatori de tevi la nivel mondial care a preluat in acest an Silcotub Zalau, a purtat discutii cu oficialii producatorului de automobile Dacia Pitesti cu scopul de a deveni furnizor la nivelul tuturor locatiilor din lume care vor produce modelul Logan, a declarat pentru ZF Paolo Bassetti, director Tenaris pentru Comunitatea Statelor Independente si Europa de Est. El este si vicepresedinte executiv al Tenaris Silcotub Romania.
"Credem ca Logan va avea un succes incredibil. Noi vrem sa fim furnizori pentru intreaga retea de locatii din lume unde se va produce Dacia Logan. Noi suntem deja furnizori pentru Dacia inca din prima parte a anului. Tenaris Silcotub urmareste o integrare a productiei sale pe industrii precum cea a automobilelor, petrochimie, petrol sau santiere navale", a spus Bassetti.
In vara acestui an, Tenaris a intrat pe piata romaneasca prin achizitia Tubman International, companie ce detinea Silcotub Zalau, Tubinox Bucuresti si Laminorul Braila. Valoarea totala a tranzactiei a fost de 42 mil. $.
Principala tinta a Tenaris in tranzactie a fost preluarea Silcotub Zalau, astfel incat recent, investitorul a renuntat la Laminorul Braila. In intervalul iulie - noiembrie, Tenaris a redus datoriile societatii din Braila cu 4 mil. $, injumatatindu-le practic, dupa care a cesionat gratuit firma Autoritatii de Valorificare a Activelor Statului (AVAS). O data cu semnarea acordului de transfer a pachetului majoritar de actiuni intre Tenaris si AVAS s-a convenit stingerea litigiului privind rezilierea contractului de privatizare a societatii brailene, care a fost deschis de catre stat in urma cu un an impotriva fostului actionar, Tubman International.
La Silcotub Zalau, Tenaris a inceput in urma cu doua luni un program de investitii in valoare de 11 - 12 mil. $ pentru modernizarea capacitatilor de productie, care va fi finalizat pana in luna iulie a anului viitor.
Tenaris va face la Zalau o fabrica de componente pentru industria auto pana in vara anului viitor, a precizat Paolo Bassetti.
"Gradul de integrare a productiei Silcotub va creste de la 30% la 70% pana la finele acestui an, urmand sa ajunga la 100% in urmatorii 2 - 3 ani", explica oficialul Tenaris.
Silcotub produce tevi din otel carbon si slab aliat fara sudura, cu utilizare in industria constructiilor, petrolului si gazelor, energetica, chimica si cea a constructiilor de masini.
Potrivit lui Bassetti, productia de tevi la Silcotub va creste de la 136.000 tone la 180.000 tone pana in luna iulie a anului viitor, iar cifra de afaceri va avea o ascensiune comparabila in aceeasi perioada de referinta.
Circa 15 % din costurile de productie ale Tenaris Silcotub sunt cele cu energia electrica, in conditiile in care utilitatile sunt pe un trend de scumpire in vederea alinierii tarifelor la nivelul Uniunii Europene. De cealalta parte, cresterea cheltuielilor cu energia induce presiuni in procesul de productie.
"Pretul energiei electrice pentru consumatorii industriali trebuie discutat cu autoritatile", spune reprezentantul Tenaris.
Pe de alta parte, Tenaris Silcotub urmareste reducerea cheltuielilor actuale cu materiile prime, care sunt importate din Rusia.
Silcotub Zalau a incheiat in 2003 cu pierderi de 1,3 mil. euro la o cifra de afaceri de 78,6 mil. euro. Societatea este listata la Bursa de Valori Bucuresti, unde capitalizarea bursiera este de 10,1 mil. euro.
Tenaris este al treilea mare investitor strategic care intra, in decurs de doi ani, pe piata romaneasca de tevi. In prezent, toate companiile importante din industria de profil sunt detinute de investitori strategici: LNM Holdings detine Petrotub Roman si Tepro Iasi, compania ruseasca TMK a preluat in 2002 Artrom Slatina, iar Tenaris are in portofoliu Silcotub si Tubinox Bucuresti.
Tenaris, care are vanzari anuale de peste 3 mld. $, este un producator international de tevi din otel cu capacitati de productie in Argentina, Brazilia, Canada, Italia, Japonia, Mexic si Venezuela.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO