Prima pagina

Tesco si Wal-Mart vor intra pe piata romaneasca, sustine un consultant in retail

25.03.2005, 00:00 37


Retailerul britanic Tesco va deschide primul sau magazin de mare suprafata din Romania, in maximum doi ani, si va fi urmat la scurt timp de rivalul sau, gigantul american Wal-Mart, afirma Brian Moore, un renumit consultant la nivel mondial  in domeniul retailului.


"Piata romaneasca este pregatita pentru acesti giganti si singurul motiv pentru care Tesco si Wal-Mart nu sunt deja aici este interesul lor actual pentru alte piete, respectiv China si India. Problema nu este daca vor veni in Romania, ci cand", afirma Brian Moore, director general al firmei de consultanta EMR-Namnews. Moore este prezent pentru prima data in Romania, unde a sustinut un seminar la Bucuresti pe tema ultimelor tendinte la nivel international in domeniul retailului.


Wal-Mart este cea mai mare companie de retail a lumii, care anul trecut a totalizat o cifra de afaceri de 215,4 miliarde euro si are 1.500 de hipermagazine. Grupul britanic Tesco este numarul doi mondial cu o cifra de afaceri de 44,6 miliarde euro, raportata pentru 2004.


Sosirea celor doua companii pe piata ar putea duce la scumpirea terenurilor si scaderea preturilor la produse.


"Aceste companii se misca foarte repede si odata luata decizia, magazinele se deschid rapid. Evolutia ascendenta a preturilor in sectorul imobiliar ar putea insemna ca cele doua firme se intereseaza deja de achizitii in zona", a apreciat Moore.


Principalele retele de hipermarketuri de pe piata romaneasca sunt Carrefour si Cora, ambele de origine franceza. "Companiile de retail care sunt deja prezente in Romania mai au inca timp sa se perfectioneze si sa se pregateasca pentru concurenta foarte dura exercitata de Tesco si Wal-Mart", a explicat Moore.


Costco, numarul sase mondial dupa cifra de afaceri, este o alta companie americana de retail care va patrunde pe piata romaneasca in urmatorii cinci ani, sustine Moore.


Brian Moore are o experienta de 20 de ani in consultanta, printre clientii sai numarandu-se companii precum Tesco, Sainsbury, Beiersdorf, L'Oreal, Nestle, Unilever, Philip Morris.
georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO