Prima pagina

tiriac a rulat 200 mil. euro din afacerile cu masini

15.04.2003, 00:00 14

Nu sunt multi importatorii auto care isi anunta la sfarsit de an pe langa numarul de masini vandute si cifra de afaceri si profitul.
Pentru prima data in Romania unul dintre cei mai mari importatori de autovehicule a decis sa isi dezvaluie rezultatele financiare. Divizia auto a tiriac Holdings, care reprezinta in Romania marci precum Chrysler, Ford, Hyundai, Jeep, Mazda sau Mercedes-Benz, a anuntat pentru anul trecut o cifra de afaceri de 200 de milioane de euro.
"Profitul net realizat anul trecut a reprezentat peste 3% din cifra de afaceri a diviziei" a declarat pentru Ziarul Financiar Marius Pitigoi, managerul diviziei auto a tiriac Holdings.
Divizia auto a tiriac Holdings supervizeaza activitatea a patru importatori auto din Romania Auto Rom (importator Mercedes Benz), Chrysler Jeep Import (Chrysler si Jeep), Romcar (Ford si Mazda) si Hyundai Auto Romania (Hyundai) si reprezenta in luna februarie a acestui an o cota de peste 15% din piata romaneasca de import.
"Anul acesta vom prelua si activitatea de reprezentare si pentru marcile Mitsubishi (din mai 2003) si Smart (din octombrie 2003). De asemenea, de anul viitor vor fi prezente pe piata romaneasca, automobilele Jaguar si Land Rover" a mai spus Pitigoi.
In aceste conditii, vanzarile de automobile ale diviziei auto a tiriac Holdings vor ajunge de la peste 6,300 de autovehicule anul trecut la aproape 7,500 de autovehicle in acest an, ceea ce corespunde unei cresteri de 18%.
"In cazul activitatii de servicii post-vanzare, procentul de crestere va fi de peste 20-25%"  a mai spus Pitigoi. Anul trecut serviciile post-vanzare au contribuit cu peste 40 de milioane de euro la cifra de afaceri a grupului tiriac.
La nivelul holdingului functioneaza si compania tiriac Leasing, care anul trecut a finantat aproape 15% din masinile vandute.
"30% din vanzarile diviziei auto a grupului au fost realizate prin leasing intern, iar din acestea, cota tiriac Lesing a fost de 40-45%" a declarat Cristan Gala, directorul general al tiriac Leasing.
In plus, grupul va intra din aceasta luna si pe segmentul masinilor uzate, prin infiintarea unei noi firme, Premium Leasing, care va finanta cumpararea de autovehicule  uzate.
Compania va desfasura leasing operational pentru masinile provenite din activitatea de trade-in (adica masini luate in leasing pe care proprietarii nu doresc sa le pastreze).
"Ulterior, vor fi finantate si masini uzate cumparate de pe piata interna dar si din importuri" a mai spus Gala. ionut.bonoiu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO