Prima pagina

Tiriac pierde din 2010 importul marcii Ford

01.08.2008, 18:43 12

Omul de afaceri Ion Tiriac va pierde din august 2010 importul marcii auto Ford in Romania, conform unul acord cu producatorul de automoble. Marca Ford este importata din 1993 de catre Romcar, companie detinuta de Ion Tiriac, cu afaceri estimate la 340 de milioane de euro in acest an.
Preluarea activitatilor de import si distributie de catre Ford se inscrie intr-o tendinta generala in piata auto, producatorii de automobile preferand sa infiinteze birouri locale dupa ce volumele de vanzari au ajuns la maturitate.
A fost cazul Mercedes, care a preluat Autorom, BMW sau Citr?en.
Singurul importator roman independent ramas in piata, in afara de Hyundai, este Trust Motors, cu Peugeot. Trust Motors este detinut de omul de afaceri Gheorghe Dolofan.
Conform unor informatii anterioare, Tiriac ar fi urmat sa cedeze Romcar catre Ford pentru suma de 10 - 11 milioane de euro, dar comunicatul emis de Ford Europa nu mentioneaza o asemenea tranzactie.
De asemenea, reprezentantii Ford si Romcar nu au specificat daca transferul activitatilor de import si distributie se va realiza printr-o preluare sau printr-un parteneriat.
"Procedurile, discutiile cu Ford in vederea preluarii activitatilor vor incepe in urmatoarele doua - trei luni si atunci vom vedea cum va fi realizat transferul", a declarat Gabriel Bodnarenco, directorul general al Romcar. Bodnarenco a fost numit in functia de director in luna iunie a acestui an, dupa ce fostul director, Catalin Gavra, a fost promovat in functia de director general al Tiriac Auto.
Ford Europa va prelua importurile automobilelor Ford pe piata interna prin infiintarea Companiei Nationale de Vanzari, care va fi condusa de Vladimir Vosicky. El a detinut anterior functia de director general Ford in Republica Ceha.
Romcar va continua sa functioneze in structura actuala pana in august 2010, cand transferul activitatilor va fi definitivat. Romcar are circa 100 de angajati. Nu este clar daca acestia vor fi preluati de noua entitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO