Prima pagina

Trei sferturi dintre romani dau vot de blam Guvernului la capitolul coruptie

19.11.2002, 00:00 25

Majoritatea populatiei continua sa fie preponderent nemultumita de activitatea Guvernului, indiferent de domeniul de activitate al acestuia, mai mult de trei sferturi dintre cei intervievati, 79%, declarA„sndu-se "nemultumiti sau foarte nemultumiti" de reducerea coruptiei. Doar 12% dintre cei intervievati afirma ca sunt "multumiti sau foarte multumiti" in acest sens.
Datele sunt relevate de un Barometru de Opinie Publica (BOP), editia octombrie 2002, realizat de Metro Media Transilvania, dat ieri publicitatii. Barometrul a fost realizat, in perioada 10-22 octombrie, pe un esantion de 2212 persoane, marja de eroare fiind de plus/minus 2-3%. Tema acestei editii a sondajului este "Romanii, integrarea si politicile publice".
In ceea ce priveste activitatea din domeniul industriei, cota de nemultumire depaseste 70%, aproape acelasi procent fiind exprimat si in legatura cu ceea ce a facut Executivul in privinta locuintelor.
Un procent mai mare de cetateni care se declara "multumiti sau foarte multumiti" se inregistreaza in domeniul educatiei - 48%, fata de 44% care se declara nemultumiti, in timp ce actiunile intreprinse in privinta asigurarii ordinii publice a atras un procent egal de multumiti si nemultumiti - 47%.
Un decalaj foarte mare este inregistrat in domeniul agriculturii - 73% nemultumiti, fata de 21% multumiti;, al asigurarii locurilor de munca - 70% nemultumiti, fata de 14% multumiti, dar si al sanatatii - 64% nemultumiti, fata de 32% multumiti si al privatizarii - 60% nemultumiti, fata de 28% multumiti.
Mai putin de jumatate dintre repondenti s-au declarat nemultumiti (39 de procente) sau foarte nemultumiti (13 procente) de modul in care functioneaza  economia de piata in Romania, in timp ce 12% se declara multumiti si doar 1% foarte multumiti.
O cota mare de nemultumire se remarca si in ceea ce priveste modul in care functioneaza democratia in Romania. 32% dintre persoanele intervievate se declara nemultumite, iar opt% foarte nemultumite. 
Un procent de 37% din populatie considera ca situatia economica a tarii a ramas la fel de cand actualul Guvern a venit la putere, 29% cred ca aceasta s-a imbunatatit, iar 28% ca s-a inrautatit. In plus, 39% apreciza ca anul viitor situatia economica va ramane la fel, 36% ca se va imbunatati si 12% ca se va inrautati.
Biserica ramane in continuare institutia care se bucura de cea mai mare cota de incredere in randul populatiei, intrunind un procent de 88% din raspunsurile favorabile ale repondentilor. In topul increderii urmeaza armata - 77 de procente, mass-media - 60 de procente, Presedintia si politia -  48%, primaria - 45 de procente, Guvernul - 38%, SRI - 35%, justitia - 33%. Sub 30 de procente intrunesc Parlamentul - 29%, bancile - 29%, sindicatele - 25%, partidele politice - 15%.
Intrebati daca statul trebuie sa intervina in activitatea partidelor politice, 45% dintre intervievati au raspuns ca in "mica, foarte mica masura sau deloc", in timp ce 41% au aratat ca acest lucru este necesar in "mare si foarte mare masura".
La aceeasi intrebare, legata de activitatea presei, un procent de 58% au raspuns ca masura interventiei statului trebuie sa fie "mica, foarte mica sau deloc", iar 29% ca aceasta trebuie sa fie "mare sau foarte mare".
 
NATO: rezerve
Cu doar trei zile inaintea summitului NATO de la Praga, sondajul dat ieri publicitatii arata ca doar 43% dintre romani cred ca Romania va fi primita sa adere la Alianta Nord-Atlantica.  37% dintre subiecti cred ca Romania nu va fi primita in NATO, alti 20% aratand ca "nu stiu" sau "nu raspund".
Populatia nu este convinsa ca Romania este pregatita sa intre in NATO. Doar 13% dintre subiectii sondajului considera ca  este pe deplin pregatita sa se integreze in Alianta Nord-Atlantica, in timp ce 48% sunt de parere ca pregatirea este partiala, iar 26% cred ca Romania nu este pregatita. 
Un procent de 90% dintre subiecti afirma ca au auzit de cererea Romaniei de a intra in NATO, 67% dintre acestia au o parere buna despre acest demers, iar 77% au o parere pozitiva despre NATO.
In pofida sprijinului declarat, subiectii sondajului nu sunt insa pregatiti sa accepte consecintele integrarii. Astfel, majoritatea romanilor nu sunt de acord cu stationarea unor trupe NATO pe teritoriul Romaniei si peste 51% sunt impotriva construirii de baze militare NATO pe teritoriul tarii. Un grad mai mare de acceptare este manifestat fata de trimiterea de trupe romanesti in misiunile NATO (53% sunt de acord) sau de efectuarea de zboruri regulate ale avioanelor NATO deasupra teritoriului Romaniei (46% sunt de acord).
Un procent de 71% din repondenti considera ca Romania nu ar trebui sa participe alaturi de SUA intr-un eventual razboi impotriva Irakului, fata de doar 16% care au dat un raspuns pozitiv.
Foarte ingrijorati de posibilitatea unor atacuri teroriste pe teritoriul Romaniei se declara noua% din subiecti, iar 27% afirma ca sunt ingrijorati, mai releva datele BOR.
Romanii nu se tem de un eventual razboi, arata datele BOP. Doar 10% cred ca Romania ar putea fi atacata de o alta tara in urmatorii ani, insa 80% cred ca, intr-o asemenea situatie, NATO ar veni in sprijinul Romaniei, daca tara ar fi membru al Aliantei.



Iliescu si Nastase, egali in topul increderii
Presedintele Ion Iliescu si premierul Adrian Nastase se afla la egalitate in topul increderii populatiei in personalitatile politice, ambii intrunind cA„ste 44% din raspunsurile aratand "multa si foarte multa incredere", potrivit unui Barometru de Opinie Publica (BOP) dat ieri publicitatii de Fundatia pentru o Societate Deschisa. Barometrul a fost realizat de Metro Media Transilvania (MMT) in perioada 10-22 octombrie, pe un esantion de 2212 persoane, marja de eroare fiind de plus/minus 2-3%.
Peste jumatate dintre subiecti (53%) arata ca au "putina si foarte putina incredere" in Ion Iliescu, iar 50% au dat aceleasi raspunsuri in cazul lui Adrian Nastase.
In ceea ce priveste increderea, Traian Basescu a inregistrat 39% "multa si foarte multa incredere", iar Theodor Stolojan 38%. In cazul lui Corneliu Vadim Tudor, 22% dintre repondenti au afirmat ca au "multa si foarte multa incredere", iar 71% "putina si foarte putina".
Intrebati cui i-ar da votul, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru presedinte, 32% dintre cei intervievati au optat pentru Ion Iliescu, care potrivit Constitutiei nu mai poate candida pentru un nou mandat, iar 20% pentru Adrian Nastase. In optiunile electoratului urmeaza Corneliul Vadim Tudor cu 17 procente, Theodor Stolojan cu 15 procente si Traian Basescu, 12 procente. Dintre repondenti, 35% sunt nehotarati si opt % afirma ca nu ar vota.
Mai mult de jumatate dintre cei intervievati, (57%), stiu ca Ion liescu nu mai poate candida la viitoarele alegeri, potrivit Constitutiei. Intrebati cum isi motiveaza totusi optiunea in favoarea actualului sef al statului, 20% dintre acestia au raspuns ca "nu e cineva mai bun acum", iar 23% considera ca "e un bun conducator si a facut lucuri bune". De asemenea, 11% cred ca "e om bun", 8% ca "e bun politician" si 7% ca "e cinstit, drept, corect".
In absenta candidaturii lui Ion Iliescu, intentiile de vot pentru presedinte s-ar indrepta catre Adrian Nastase - 37%, Corneliu Vadim Tudor - 22%, Theodor Stolojan - 20% si Traian Basescu - 15%. Cu toate acestea, 41% dintre cei intervievati afirma ca sunt nehotarati, iar opt% ca nu ar vota.



PSD, mai mult de jumatate
PSD ar obtine 53% din voturi in cazul in care duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare,  urmat de PRM - 19%, PNL - 12%, PD - 10%, UDMR - 4%, PUR - 1%, PNtCD - 1% si doi% spre un alt partid, arata sondajul dat ieri publicitatii.
Raportat la precedentul barometru de opinie, realizat in iunie 2002, PSD inregistreaza o scadere de doua procente. Tot doua procente pierde si PD, un castig important fiind inregistrat de PNL (de la cinci% in iunie la 12%) si PRM (de la 17 la 19%). 
Pentru prima data in Romania, acest barometru arata ca intentia de a participa la vot s-ar situa sub limita legala de 50%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO