Prima pagina

Tribunalul de la Haga primeste "marfa" din Bosnia

17.08.2001, 00:00 21



Un ofiter al armatei sarbilor bosniaci, suspectat de implicare in masacrul de la Srebrenita, a fost extradat la Haga, dupa ce s-a predat reprezentantilor Tribunalului International pentru crime de razboi (TPI).

Locotenent-colonelul Dragan Jokici, care in timpul razboiului din Bosnia era seful detasamentului de genisti din brigada Zvornik, s-a predat miercuri dimineata oficialilor ONU de la o baza NATO, a anunsat avocatul sau, Krstan Simici.

Jokici, acuzat de crime impotriva umanitatii si incalcari ale regulilor internationale pe timp de razboi, a luat decizia de a se preda dupa ce a fost audiat luna trecuta de anchetatori ai TPI, relateaza CNN.

Conform instantei de la Haga, Jokici era comandantul genistilor din brigada Zvornik, care a ocupat orasul Srebrenita, aflat sub protectia ONU, in iulie 1995. In jur de 8.000 de barbati si baieti musulmani au fost ucisi si inhumati in gropi comune dupa capturarea orasului de catre fortele sarbe.

Sosirea la Haga a lui Jokici are loc la doua saptamani dupa ce generalul Radislav Krstici a fost condamnat la 46 de ani inchisoare pentru genocid tot in cazul masacrului de la Srebrenita.

De altfel, o mare parte a autorilor celei mai grave atrocitati comise in Europa de la incheierea celui de-al doilea razboi mondial se afla deja in arestul TPI.

Ieri, colonelul Vidoje Blagoievici, comandantul unei brigazi de infanterie si genisti in timpul asaltului de la Srebrenita, a pledat nevinovat la acuzatiile de genocid pentru implicarea sa in masacrul din orasul bosniac, la prima infatisare in fata tribunalului de la Haga.

Blagoievici a fost arestat saptamana trecuta in orasul Banja Luka, din nordul Bosniei, in urma unei operatiuni a fortelor NATO din regiune.

De la extradarea, in iulie, a fostului presedinte iugoslav Slobodan Milosevici catre TPI, mai multi comandanti militari din timpul razboiului din Bosnia au fost predati instantei internationale. Printre acestia se afla trei musulmani bosniaci si primul croat care va comparea in fata tribunalului, generalul Rahim Ademi.

Liderii sarbilor bosniaci au fost supusi in ultima vreme unor puternice presiuni pentru a-i preda pe suspectii de crime de razboi, in special pe fostii lideri Radovan Karadzici si Ratko Mladici.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO