Prima pagina

Turcii de la Kastamonu vor sa sparga dominatia Kronospan

15.03.2005, 00:00 213

Compania Kastamonu Entegre, principala firma din industria lemnului din Turcia, vrea sa investeasca peste 100 mil. euro in fabrici de materiale pentru industria mobilei in Romania, a spus Dogan Gures, directorul general al companiei Prolemn din Reghin, detinua de Kastamonu.
"Proiectele noastre includ o fabrica de MDF la Reghin si una intr-un oras port - Constanta, Braila sau Galati, ambele cu o capacitate de 1.000 de metri cubi pe zi. Totodata vrem sa investim si in productia de pal melaminat, placaj si adezivi", a afirmat Gures.
Turcii de la Kastamonu ar putea deveni astfel un al doilea mare furnizor de materiale pentru industria mobilei din Romania, alaturi de Kronospan, care este la ora actuala singurul mare producator de MDF si PAL melaminat.
"Compania noastra si-a facut o traditie din spargerea monopolurilor. Am facut acest lucru in industria de fete de usi, dominata de firme americane", a afirmat Gures.
Firma de origine turca Kastamonu Entegre face parte din Hayat Holding, cel mai mare grup de exploatare forestiera din Turcia, si a intrat pe piata romaneasca in 1998 o data cu preluarea de la stat a fabricii Prolemn din Reghin.
Prolemn, care produce fete de usi pentru export, dar si usi semifinisate, placaj pentru constructii, paneluri si panouri masive, a realizat anul trecut o cifra de afaceri de 28 mil. euro, fata de 18 mil.euro in 2003. Din cauza fluctuatiilor valutare, conducerea firmei estimeaza ca anul acesta cifra de afaceri nu va depasi 31 de milioane de euro.
"Romania este o locatie strategica pentru compania noastra datorita avantajelor date de locatie si de resursele de materie prima. De la Reghin exportam in Ucraina, Rusia, Bosnia, Orientul Mijlociu", spune Gures.
Potrivit acestuia, de la preluarea Prolemn, Kastamonu a investit aproape 50 de milioane de euro in modernizarea si extinderea platformei industriale de la Reghin, insa mai putin decat s-a angajat fata de Autoritatea pentru Privatizare.
"Ne-am angajat ca in cinci ani de la preluarea fabricii de la Reghin sa investim 75 de milioane de dolari, insa datorita unor dificultati am investit mai putin. Din acest motiv, va trebui sa platim penalitati de peste 30 de milioane de dolari, ceea ce ne creeaza o mare nemultumire si ne face sa ne gandim de doua ori inainte sa continuam investitiile in Romania", a spus Gures.
Anul trecut, Prolemn a inceput o investitie de 15 mil.euro intr-o noua fabrica de fete de usi pe platforma Reghin. Prolemn Reghin are in prezent peste 1.200 de angajati, numarul acestora urmand sa creasca pana la 2.000 in urma deschiderii noii fabrici.
Kastamonu mai are trei unitati de productie in Turcia, una in Bulgaria si una in Bosnia si intentioneaza sa devina din ce in ce mai activa in regiunea Balcanilor.
"Pe termen lung, dorim sa extindem platforma Prolemn de la patru fabrici, cate cuprinde in prezent, pana la 7 sau 8", a mai spus Gures. georgiana.stavarache@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO